Jaarverslag en Veiligheidsbeeld 2020

Op de politieraad van 29 april werd het jaarverslag 2020 voorgesteld. Hierin vind je de activiteiten van Politiezone Demerdal-DSZ van het afgelopen jaar terug.

Op de politieraad van 17 juni stelde het politiecollege het veiligheidsbeeld 2020 voor aan de raadsleden. In het rapport worden de cijfers van de geregistreerde criminaliteit opgenomen en besproken. In deze cijfers zitten zowel de geslaagde misdrijven als pogingen.

Burgemeesters Christophe De Graef van Diest en Manu Claes van Scherpenheuvel-Zichem en korpschef Jan Konings: “ Het valt op dat de coronacrisis duidelijk haar stempel drukt op de criminaliteitscijfers”.

Korpschef en de 2 burgemeesters

Jaarverslag 2020

Enkele opvallende items uit het jaarverslag 2020:

  1. Nieuwe korpschef
  2. Start verkeersteam en verkeerscoördinator
  3. Corona: veel uitdagingen
    • Interne werking: versneld invoeren van telewerk waar mogelijk, aanpassen van de arbeidsomstandigheden, toepassen van hygiëne- en beschermingsmaatregelen
    • Externe werking: nieuwe taken zoals controle op het naleven van de maatregelen, voortdurend en zeer snel omschakelen om de steeds wisselende regelgeving te volgen
  4. Communicatie: virtuele infodag in samenwerking met de politieschool
  5. Onthaal op afspraak: start op 6 januari 2020, met voorafgaand een communicatiecampagne: sociale media, stickers op de combi’s + het gebouw, banners, klassieke kanalen

Veiligheidsbeeld 2020: coronacrisis drukt haar stempel

In totaal telden we in de politiezone 2.336 geregistreerde misdrijven in 2020. 37 % daarvan gebeurde in Scherpenheuvel-Zichem, 63 % in Diest. De criminaliteitscijfers liggen hoger dan vorig jaar, maar lager dan de jaren daarvoor.

Misdrijven tegen goederen

Het aantal misdrijven tegen goederen blijft dalen, zelfs nog sterker dan de vorige jaren reeds het geval was. In 2020 is er een duik met 298 feiten. Het gaat hier vooral om diefstallen en beschadigingen van eigendom (vandalisme).

Diefstal en afpersing staat sinds jaar en dag op kop bij de geregistreerde misdrijven. Het gaat hier om woninginbraak, autodiefstal, fietsdiefstal, winkeldiefstal, zakkenrollerij, afpersing, enz. We zien in deze rubriek al het vierde jaar op rij een significante daling, maar in de 2020 is de daling ongezien groot, met zelfs 233 feiten minder dan vorig jaar.

Deze uitzonderlijke daling is voor een groot deel toe te schrijven aan de coronacrisis. Mensen bleven vaker thuis, waardoor inbrekers hun kansen zagen slinken.

Het aantal inbraken op het grondgebied zakte naar 87 in 2020. Dat brengt ons op het laagste aantal dat ooit geteld is sinds de start van de gedetailleerde opvolging in 2003.

Ook het aantal gevallen van zakkenrollerij zakte spectaculair in beide steden, net zoals winkeldiefstal. Dit is niet verwonderlijk, ook weer dankzij de coronamaatregelen: veel winkels en markten bleven een hele tijd gesloten, en wanneer ze open waren was er meer toezicht door het winkelpersoneel (op het naleven van de regels). Drukke plaatsen of grote mensenmassa’s waren er veel minder, aangezien er weinig evenementen konden doorgaan en de horeca slechts beperkt open ging. Zakkenrollerij is ook een pak moeilijker op een afstand van 1,5 meter.

Misdrijven tegen personen

Bij de misdrijven tegen personen zien we het omgekeerde. De vorige jaren schommelde het aantal een beetje, maar in 2020 ging het plots steil omhoog. Met een stijging van 386 feiten belanden we zelfs een pak hoger dan de misdrijven tegen goederen.

Dit ziet er op het eerste gezicht erg verontrustend uit, maar van deze 386 extra feiten zitten er 360 in de categorie Volksgezondheid. Dit is een rechtstreeks gevolg van de coronacrisis. De vorige jaren hadden we telkens maar een paar gevallen, maar in 2020 doemen in de cijfers opeens  365 misdrijven op: 257 in Diest en 108 in Scherpenheuvel-Zichem. Het gaat hier bijna steeds over weigering of verzuim van het naleven van de maatregelen.

De andere fenomenen binnen de categorie “Misdrijven tegen personen” zijn vooral Drugs en Slagen en verwondingen.

De cijfers inzake drugs blijven hoog, ze zijn zelfs gestegen. Dit betekent niet noodzakelijk dat het werkelijke aantal drugsfeiten in onze politiezone gestegen is. De registratie van deze feiten zegt meer over het speurwerk en de controle-acties van de politie dan van het bestaan van het fenomeen zelf. De voorbij jaren heeft politiezone Demerdal-DSZ hier sterk op gewerkt.

Corona heeft hier ook weer een rol gespeeld. We zagen daarstraks dat er veel minder inbraken en andere diefstallen waren. Onze recherche heeft daar normaal gezien veel werk mee. Vorig jaar was dat dus anders, en kwam er ruimte vrij voor de recherche om extra speurwerk te verrichten in drugsdossiers. Dit bijkomende onderzoekswerk heeft zijn vruchten afgeworpen, wat voornamelijk terug te zien is in de hogere cijfers van drugshandel.

Voor “Slagen en verwondingen” zien we een sterke daling in het aantal “Opzettelijke slagen en verwondingen buiten de familie”. De andere cijfers liggen in de lijn van de vorige jaren.

Economische en financiële misdrijven

De derde categorie is de categorie ecofin, of economische en financiële misdrijven. Deze categorie ligt een pak lager dan de twee andere, maar we zien al enkele jaren een stijgende trend. In 2020 zien we opeens een veel grotere stijging. Het gaat hier vooral om een toenemende registratie van internetgerelateerde misdrijven (bedrog en informaticacriminaliteit).

Het is duidelijk dat oplichters en criminelen zich ook aan de coronamaatregelen hebben gehouden: ze deden duidelijk aan thuiswerk achter hun computer. In de statistieken van 2016 en 2017 vinden we telkens 102 misdrijven met een ICT of online element, in 2018 waren dat er 147 en in 2019 ging de stijging door tot 169 feiten. In 2020 was dit booming business met 304 feiten.

Vooral phishing en oplichting via internet werden veel meer aangegeven in 2020.

Verkeersongevallen met gewonden

Het aantal ongevallen met lichamelijk letsel in Politiezone Demerdal-DSZ kende een zeer sterke daling in 2020.  Het ligt met 79 ongevallen het laagst van de afgelopen jaren. De daling is zichtbaar in beide steden, zij het het meest uitgesproken in Diest. Daar is het aantal ongevallen met lichamelijk letsel bijna gehalveerd.

Ook het aantal zwaargewonden lag laag: 4 in Diest en 6 in Scherpenheuvel-Zichem. Er was gelukkig geen enkel dodelijk ongeval.

Ook hier zien we weer een impact van corona en de lockdowns. Fietsen en wandelen waren vaak zowat de enige ontspanningsmogelijkheden en wonnen geweldig aan populariteit. De vorige jaren waren de meeste slachtoffers autogebruikers, nu zien we dat het merendeel fietsers waren. Het aantal voetgangers bij de slachtoffers is niet gestegen.

 

Geïnteresseerd in meer gedetailleerde cijfers? Raadpleeg dan het jaarverslag en het Veiligheidsbeeld onder Downloads.

Labels