Internationale dag van de uitbanning van geweld tegen vrouwen

De Verenigde Naties hebben 25 november officieel uitgeroepen tot ‘Internationale dag van de uitbanning van geweld tegen vrouwen’.  Geweld heeft een invloed op alle gezinsleden en zorgt ervoor dat niemand zich nog veilig en 'thuis' voelt in hun eigen huis. Wist u dat de gevolgen voor kinderen van het zien of horen van geweld in het gezin net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt is.

 

IFG

Intrafamiliaal geweld (IFG)

Intrafamiliaal geweld is elk dwingend, intimiderend gedrag dat uitgeoefend wordt tegenover een gezins- of familielid of (ex)-intieme partner en gepaard gaat met geweld of dreiging met geweld.

Partnergeweld

Een veel voorkomende vorm van huiselijk geweld is (ex-) partnergeweld. Partnergeweld is iedere vorm van herhaaldelijk geweld (fysiek, seksueel, psychisch of economisch) tussen volwassen partners die samen een huishouden vormen of tussen ex-partners. Het komt overal voor, ongeacht je geslacht, leeftijd, opleiding, beroep, geloof, seksuele voorkeur of afkomst. Het is een maatschappelijke problematiek waar we samen tegen moeten optreden. 

Partnergeweld is geen eenmalig feit, het is een dynamiek waarin je relatie vast is komen te zitten. Geweld ontstaat vaak stap voor stap. Vaak is het moeilijk te bepalen wanneer en hoe het precies begon. Jaloezie, je e-mails en telefoontjes controleren, je niet alleen op stap laten gaan … Het lijkt eerst misschien nog onschuldig, maar kan snel veel erger worden. Daarom spreekt men bij partnergeweld vaak van een geweldsspiraal: periodes van rust volgen periodes van geweld op, en dat geweld wordt meestal ook steeds erger.

Door de afwisseling van geweld en rust, slepen situaties van partnergeweld soms lang aan. Hierdoor hebben ze een steeds grotere impact op het leven van het slachtoffer en duurt het vaak lang vooraleer slachtoffers hulp zoeken.

Geweld in huis raakt kinderen

Bij geweld in het gezin tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan u denkt. Dit kan grote gevolgen hebben. Zelfs voor baby’s en hele jonge kinderen. Kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld, zoals (ex) partnergeweld, kunnen op allerlei manieren hiermee geconfronteerd worden. Zij zien of horen bijvoorbeeld geweld en conflicten tussen hun ouders of worden geconfronteerd met de gevolgen ervan, bijvoorbeeld verwondingen van één van beide ouders of het moeten vluchten naar een veilige plek.

Meer info en brochure: klik hier

Zoek hulp!

Ben je het slachtoffer van partnergeweld of maak je je zorgen over een slachtoffer? Ga je soms over de grens en wil je dat dit stopt? Contacteer dan hulplijn 1712. Professionele hulpverleners zoeken samen met jou een oplossing.

Het CAW zoekt via gesprekken uit hoe het geweld binnen de relatie kan stoppen. Ze staan stil bij de opbouw van spanning en agressie, oorzaken van geweld, alternatieve manieren om met agressie om te gaan en de invloed van alcohol/drugs op geweld.

Brochure CAW

Aangifte

Ben je slachtoffer van intrafamiliaal geweld ? Aarzel dan niet om aangifte te doen bij de politie. 

Maak hier online een afspraak. 

Bij dringende of levensbedreigende situaties: bel het noodnummer 101!