Slimme deurbel of bewakingscamera?

Slimme toestellen zijn heel populair! Met deze apparaten kun je verbinding maken met andere apparaten of netwerken zoals een smartphone of het internet. Naast de smartwatch of een slimme thermostaat, maakt ook de slimme deurbel zijn opkomst. Met zo'n slimme deurbel kan je zien wie er aanbelt zonder jouw zetel te verlaten, of zelfs wanneer je niet thuis bent. Maar heb je er ooit bij stilgestaan of jouw slimme deurbel valt onder de camerawetgeving?

Slimme deurbel (bron: besafe)

Het is een handige tool maar het betekent ook dat je mensen filmt zonder hun toestemming, wat invloed kan hebben op hun privacy. Wanneer is deze camerawetgeving nu juist van toepassing? Ontdek het hier onder:

Wat maakt een slimme deurbel een bewakingscamera? 

Wanneer je jouw slimme deurbel gebruikt voor bewakings- en monitoringdoeleinden om misdrijven tegen personen of eigendom te voorkomen wordt deze deurbel beschouwd als een bewakingscamera. 

-> Neem je de beelden op om bewijst te hebben bijvoorbeeld bij een poging tot inbraak? Dan valt jouw camera onder deze bewakingsdoeleinden. 

-> Gebruik je jouw camera enkel om de persoon aan de deur te identificeren zonder dat je de beelden bewaard? Dan valt jouw deurbel niet onder de camerawetgeving. 

Stel dat jouw deurbel een bewakingscamera is, wat moet ik nu doen? 

  1. Geef jouw slimme deurbel aan (via de website www.aangiftecamera.be) zo zijn politiediensten op de hoogte dat u bewakingscamera's heeft geplaatst. 
  2. Hang het pictogram van camerabewaking op zodat mensen geïnformeerd zijn wanneer ze bij jou aanbellen. 

    Pictogram camerabewaking

     

  3. Houd een register bij van de beeldverwerkingsactiviteiten. Dit is verplicht, zodat gegevensbeschermingsautoriteiten en politiediensten toegang kunnen krijgen om bijvoorbeeld beelden te gebruiken in een misdrijfonderzoek. 
  4. Richt de camera zoveel als mogelijk op jouw eigendom en minimaliseer het filmen van de openbare weg. 

 

De camerawet is dus niet van toepassing als je enkel jouw camera gebruikt om te kijken wie er aanbelt. Let op: de beelden mogen niet opgenomen en bewaard worden!

Extra weetje: Je mag camerabeelden standaard maximaal 1 maand bijhouden. 

Is er sprake van een misdrijf? Doe aangifte bij de politie en deel zeker jouw beelden met de politie. 

 

Graag meer weten over dit onderwerp? Surf dan zeker Camera | BeSafe

Bron: BeSafe Magazine 64 

Labels