Vakantietoezicht

De vakantie staat voor de deur en dit is een drukke periode voor inbrekers. Heel veel mensen zijn op reis en met wat geluk hebben ze hun woning min of meer onbewaakt achtergelaten. Met een paar kleine ingrepen maakt u het voor dieven oninteressant om net uw woning uit te kiezen.

Wees discreet

Trek in ieder geval niet de aandacht van potentiële inbrekers door tegen iedereen te vertellen dat u op reis vertrekt of door een briefje op deur of raam te plakken voor de bakker of melkboer die aan huis levert. Wees ook uiterst voorzichtig met wat u op Facebook, Twitter of andere sociale netwerksites schrijft. Dieven lezen namelijk mee.

Zorg ervoor dat iemand uw brievenbus regelmatig komt leegmaken. Een volle brievenbus is voor een dief een signaal dat de bewoner voor langere tijd afwezig is. De persoon die uw brievenbus leegmaakt kan ook de rolluiken of gordijnen openen of sluiten en indien nodig het gras maaien of de haag snoeien.

Bescherm uw goederen

Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch vergeten mensen het af en toe: sluit alle deuren, ramen (ook die van de kelder), koepels en dakvensters. Laat ook geen ladders of gereedschap slingeren in de tuin. Bedenk dat een inbreker na gemiddeld drie minuten zijn poging staakt, omdat na die tijd het risico aanzienlijk vergroot. Bewaar waardevolle voorwerpen in een kluis en wanneer dat niet kan, noteer dan de serienummers en verberg ze op een niet voor de hand liggende plaats.

Sleutels en alarm

Laat uw sleutels niet in het slot zitten: geef ze aan de persoon die uw brievenbus komt leegmaken of neem ze mee.

Activeer het alarm wanneer u vertrekt en breng de alarmcentrale op de hoogte van uw afwezigheid.

Lokale politie

Naast tal van eenvoudige preventiemaatregelen die u zelf kan nemen, kan ook de lokale politie een oogje in het zeil houden tijdens uw afwezigheid. Deze service is bovendien geheel gratis.

Hoe afwezigheidstoezicht aanvragen?

Opgelet: bezorg het ingevulde formulier minstens 7 dagen voor vertrek.

Tijdens je afwezigheid komt de politie regelmatig een kijkje nemen aan jouw woning. Dat gebeurt zowel overdag als 's nachts. Wanneer problemen of onregelmatigheden worden vastgesteld, verwittigt de politie een van de contactpersonen die je hebt opgegeven.