Wees slimmer dan een phisher

Het Centrum voor Cybersecurity België, Febelfin en de Cyber Security Coalition lanceren voor de zevende keer een bewustmakingscampagne rond cyberveiligheid. De Federale Politie en de Lokale Politie sluiten zich meer dan ooit bij de actie aan. Met de eindejaarsperiode in het vooruitzicht wordt een nieuwe app gelanceerd: Safeonweb. Deze app is een nieuw strijdmiddel tegen online oplichting. Ze waarschuwt onder meer tegen nieuwe en courante phishingpraktijken.

Hoe kan je phishers te slim af zijn? Installeer de nieuwe Safeonweb-app

Phisher

Veel burgers kregen er al wel eens mee te maken. Je ontvangt een mail, sms of bericht via sociale media die je wil overhalen tot het klikken op een link. Daar moet je je persoonlijke gegevens, code en wachtwoorden invullen. Zo hebben criminelen toegang tot je rekening en gaan ze met je geld aan de haal. Het gebeurt ook telefonisch: ze bellen je op, proberen je vertrouwen te winnen en overhalen je om je bankkaartgegevens en wachtwoorden mee te delen. In deze gevallen spreekt men van phishing, een manier van oplichten waarbij het slachtoffer om de tuin wordt geleid om zijn of haar persoons- of bankgegevens te ontfutselen. Criminelen maken daarvoor gebruik van een fake website van een bekende instelling, of ze doen zich voor als een vertrouwd persoon. De slogan van de campagne luidt: "Wees slimmer dan een phisher!"

Het aantal slachtoffers van phishing is hallucinant

In 2020 werden via phishing 67.000 frauduleuze transacties uitgevoerd, voor een totaal nettobedrag van 34 miljoen euro. In 2020 deden 7.502 slachtoffers van phishing aangifte bij de politie. Dat is een stijging van 204 % tegenover het jaar daarvoor. Bovendien blijkt dat 12 % van de Belgen nog nooit van phishing heeft gehoord. Bij jongeren is dit zelfs 30 %.

Zeker met de feestdagen in aantocht is het belangrijk om waakzaam te zijn en niet in de val te trappen van oplichters die phishingberichten versturen via sms of mail met de bedoeling om je geld te stelen.   

De nieuwe Safeonweb-app, uniek in Europa

Sinds 4 jaar kunnen verdachte sms'en of mailberichten doorgestuurd worden naar verdacht@safeonweb.be. In 2021 werden er 3,7 miljoen verdachte berichten verzonden, goed voor gemiddeld 12.000 per dag. Dankzij die berichten kan het Centrum voor Cybersecurity België nu al veel verdachte links meteen blokkeren. In 2021 ging dat tot nu toe al over 1,3 miljoen verdachte links. Het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition lanceren nu ook een applicatie waardoor snel en gemakkelijk informatie rond digitale preventie verspreid wordt. De applicatie waarschuwt voor cyberdreigingen en nieuwe vormen van onlineoplichting. De informatie die met de applicatie verspreid wordt, is in het bijzonder afkomstig van de analyses van de duizenden berichten die dagelijks naar Safeonweb worden gestuurd. Je kan de app gratis downloaden via Google Play en de Apple Store. Het is dus zeker nuttig om de Safeonweb-app te installeren.

Met deze tips kom je al een heel eind

  • Wees slimmer dan de phisher en deel nooit je persoonlijke gegevens, codes of wachtwoorden. 
  • Download de Safeonweb-app. Deze gloednieuwe app waarschuwt je voor cyberdreigingen en nieuwe phishingberichten.  
  • Stuur frauduleuze berichten altijd door naar verdacht@safeonweb.be. Het CCB laat de verdachte linken in deze berichten blokkeren. Zo lopen minder oplettende internetgebruikers geen gevaar. 
  • Hoe je phishing herkent en waar je moet op letten, lees je op www.safeonweb.be.

Wat doe je als je slachtoffer bent geworden van phishing?

  • Bel onmiddellijk Card Stop op 070 344 344.  
  • Breng zo snel mogelijk je bank op de hoogte. 
  • Doe meteen aangifte bij de politie. 
  • Verander je paswoorden en doe eventueel een virusscan, wanneer je denkt malware te hebben geïnstalleerd