Lokale Politie Voorkempen in 5 Europese projecten

Een samenwerking tussen federale en lokale veiligheidsdiensten is noodzakelijk om integrale veiligheid te kunnen garanderen en bepaalde criminaliteitsfenomenen duurzaam aan te pakken. Maar wat met internationale fenomenen als radicalisering en smokkelhandel? Veiligheid eindigt niet aan onze Belgische grens. Door deel te nemen aan vijf Europese projecten wil Lokale Politie Voorkempen inzicht verwerven in bepaalde actuele fenomenen en zo haar reguliere werking verder versterken.

SafeShore, LETSCROWD, Trivalent, PROPHETS en ANITA: zo heten de projecten waaraan Lokale Politie Voorkempen deelneemt. De deelprojecten vallen onder de bredere noemer Horizon 2020, een grootschalig onderzoeks- en innovatieprogramma dat de Europese Unie in 2014 inrichtte. Horizon 2020 is een samenwerking tussen openbare instanties en privébedrijven met eenzelfde ambitie: economische groei en innovatie in Europa stimuleren en het resultaat ervan ter beschikking stellen van de hulpdiensten.

SafeShore

SafeShore vertrekt vanuit de vaststelling dat oneigenlijk gebruik van drones een belangrijke nieuwe dreiging kan vormen. Drones kunnen bijvoorbeeld ingezet worden om te smokkelen of te spioneren en kunnen misbruikt worden ten nadele van onze privacy, tijdens een evenement waar veel volk aanwezig is of voor een aanval op een kritieke infrastructuur. In SafeShore worden meerdere detectietools, zoals lasers, camera’s, geluidsmeters en passieve radiocommunicatie, op een verplaatsbaar platform gemonteerd. Softwarematig worden de verschillende detecties bij elkaar gebracht om vervolgens zo accuraat mogelijk een antwoord te kunnen bieden op vragen als:

  • is het een drone of een vogel?
  • wanneer zal de drone de (kust)lijn of de te beschermen locatie bereiken?
  • wat voor type drone is het – hoeveel lading kan hij vervoeren?

De testen zijn niet beperkt tot drones. Ook detectie van kleine boten, kitesurfers en zwemmers wordt onderzocht.

Het SafeShoreplatform kan voor politiediensten een belangrijke tool worden in het kader van het bewaken/beveiligen van (kust)grenzen, het beschermen van kritieke infrastructuur en het beveiligen van massabijeenkomsten. Er wordt veel aandacht besteed aan de mobiliteit van het systeem. Vertaald naar politiezone Voorkempen betekent dit dat het systeem standaard, of na evaluatie, ingezet kan worden om grote massabijeenkomsten zoals de Sluitingsprijs veldrijden te beschermen. Het SafeShoreplatform kan een belangrijke tool zijn om zich te wapenen tegen bedreigingen zoals hieronder beschreven (zie LETSCROWD).

LETSCROWD

Op 1 mei 2017 werd de aftrap gegeven voor LETSCROWD, een Europees project dat technologische tools en methodologieën ontwikkelt die de hulpdiensten ondersteunen bij de voorbereiding en uitvoering van een evenement, maar ook lessen wil trekken uit wat zich heeft voorgedaan. Dit alles met het oog op het veilige verloop van een evenement.

De grootste uitdaging rond veiligheidsmonitoring van evenementen bestaat er voor onze politiezone in om veiligheidsmaatregelen die genomen worden bij traditioneel grote evenementen (zoals festivals, voetbalwedstrijden en betogingen) te vertalen naar de tentfuiven, wielerwedstrijden en jaarmarkten op gemeentelijk niveau. Volgens de huidige risicoanalyse van het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging) moeten zulke evenementen immers ook als soft target – of potentieel doelwit voor terroristen – beschouwd worden. Kleinere politiezones hebben bovendien niet dezelfde middelen als grotere zones, dus zijn ze genoodzaakt creatief en innovatief te werk te gaan om potentiële dreiging te beheren.

Trivalent

Trivalent is een project rond (de)radicalisering waaraan 22 instanties uit 9 landen deelnemen. De voornaamste doelstelling van het project is om de onderliggende oorzaken van radicalisering aan het licht brengen. Pas wanneer die volledig gekend zijn, kan op zoek gegaan worden naar een specifieke strategie om radicalisering tegen te gaan. Inzicht in de drijfveren achter radicalisering is dus overal ter wereld relevant, zowel in grootsteden als in kleinere gemeenten zoals in onze politiezone.

De nabijheidspolitie speelt een sleutelrol in de detectie van ontluikend radicalisme. De wijkinspecteurs zijn immers de ogen en de oren van de politie op het terrein. Ze fungeren bovendien als vertrouwenspersoon, waardoor ze onmisbaar zijn in zowel repressie als preventie van radicalisme, ook in onze politiezone.

PROPHETS

PROPHETS staat voor ‘Preventing Radicalisation Online through the Proliferation of Harmonised ToolkitS’. Het project wil a.d.h.v. een aangepast veiligheidsmodel bestaande methoden herdefiniëren om cybercrimineel gedrag te onderzoeken, te matigen en te voorkomen. Het project streeft o.a. naar een vroege identificatie van veiligheidsbedreigingen waarmee we ev. op het internet worden geconfronteerd.

ANITA

ANITA verwijst naar ‘Advanced tools for fighting oNline Illegal TrAfficking’. Deze afkorting vat het project goed samen: ANITA wil een onderzoeksysteem ontwikkelen dat tekstuele en audiovisuele inhoud, zowel online als offline, analyseert om de illegale drugstrafiek, namaak van medicijnen en wapenhandel te bestrijden. Aan de hand van een diepgaande, discipline-overschrijdende data-analyse wil ANITA inzichten verschaffen en tools creëren om deze illegale handel tegen te gaan.

Reguliere werking versterken

De resultaten van Trivalent en LETSCROWD worden in de loop van 2020 verwacht; de resultaten van PROPHETS en ANITA worden in de loop van 2021 verwacht. De uitkomsten van SafeShore kennen we waarschijnlijk al aan het einde van 2018. De projecten worden gesubsidieerd door de Europese Commissie à rato van 125%. Deze 25% aan extra financiering wordt geïnvesteerd in de dagelijkse werking van Lokale Politie Voorkempen zodat de kwaliteit van de acties, middelen en dienstverlening naar een nog hoger niveau kan worden getild.

Door deel te nemen aan grootschalige, Europese projecten werkt Lokale Politie Voorkempen niet enkel mee aan een herziening en verbetering van bestaande processen, maar hopen we tevens meer inzicht te verwerven in actuele, maatschappelijke tendensen. Die (internationale) inzichten kunnen rechtstreeks worden ingezet op het (lokale) terrein, zodat we onze bijstand naar de burgers toe nog verder kunnen verbeteren.

Labels