Nieuws

Microsoft scam: trap er niet in!

Een veelgebruikte, actuele oplichtingstechniek is de Microsoft scam. Oplichters geven zich uit als Microsoft-medewerker en bellen hun slachtoffer op met de smoes dat er problemen zijn met hun computer. Ze proberen het slachtoffer pakketjes te laten installeren die – zonder dat het slachtoffer het beseft – kwaadaardige software bevatten. Hierdoor krijgen de oplichters vanop afstand toegang tot de computer en zijn privacygevoelige (bank)gegevens niet meer veilig.

Opgelet voor factuurfraude

Heb je een factuur ontvangen én betaald, maar krijg je een aantal weken later een aanmaning in de bus? Dan ben je waarschijnlijk slachtoffer van een vervalste factuur.

Heel wat consumenten komen in contact met onbetrouwbare webshops. De FOD Economie ontving in 2018 meer dan 248 meldingen over oplichting bij het online boeken van reizen. Een stijging van 43% ten opzichte van 2017. Het gemiddelde financiële verlies bedroeg €1062.

Opgelet! Oplichting per post

Verschillende inwoners van onze politiezone hebben de afgelopen dagen een brief in de bus gekregen van de zogenaamde DahSingBank, een private bank uit Hong Kong. Ze zouden zogezegd recht hebben op een erfenis van zo’n 62 miljoen dollar.

Politiezone Voorkempen test politie-app FOCUS uit

De langverwachte politie-app FOCUS is er. Tien pilootzones – waaronder ook politiezone Voorkempen – gaan ermee aan de slag op het terrein.