Bedot de dief!

Inbraken staan vandaag de dag bovenaan in de top van de criminaliteitscijfers. Meer dan de helft van die inbraken gebeurt in woningen. Om het risico op inbraak drastisch te verminderen, geven we jullie hierbij graag wat nuttige tips.

Uit de analyses van de gepleegde woninginbraken uit het verleden blijkt dat de uren van het plegen van de feiten verschillen naargelang de periode van het jaar. In de maanden september tot maart, de donkere maanden genoemd, worden de meeste inbraken gepleegd. Ze gebeuren meestal in de vooravond en tijdens de vroege nachtelijke uren. Goed om weten is dat de dader meestal langs de achterzijde van de woning inbreekt. Zo kan hij niet alleen discreter te werk gaan, vaak is de beveiliging aan de achterzijde van de woning ook het zwakst.

Hier zijn alvast enkele tips.

Tip 1: Geef de woning een bewoonde indruk, vermijd tekens van afwezigheid.

Laat geen briefjes achter om te vertellen dat je afwezig bent.

Laat de garagedeur niet openstaan.

Blijf vaag op het antwoordapparaat over de reden van je afwezigheid.

Zorg dat er 's avonds altijd een lichtje brandt (eventueel met tijdschakelaar).

Sluit ramen en deuren slotvast.

Laat onbekenden niet zo maar binnen. Gebruik een deurspionnetje en/of een deurketting.

Bij langdurige afwezigheid: vraag een buur of familielid om de brievenbus regelmatig leeg te maken en de rolluiken op te trekken, de gordijnen te openen en af en toe het gras te maaien.

Vraag vakantietoezicht aan de politie.

Tip 2: Berg je waardevolle spullen veilig op.

Ramen zijn geen winkeletalages: stal geen 'diefstalgevoelige voorwerpen' uit in het zicht van voorbijgangers.

Hou een minimum aan waardevolle spullen in huis. Berg ze veilig op en verspreid ze in de woning.

Berg geld en juwelen op in een kluis(je).

Neem foto's van je waardevolle spullen en merk ze met een code (markeertoestel of graveerstift). Dit maakt het terugvinden ervan een stuk gemakkelijker.

Houd steekkaarten bij met gegevens van je waardevolle voorwerpen

Tip 3: Bewijs de inbreker zelf geen diensten.

Laat geen hulpmiddelen rondslingeren (ladder, klein gereedschap, .).

Zorg ervoor dat alle kanten van je woning goed zichtbaar zijn. Hoge muurtjes, hagen of andere afsluitingen verhogen je privacy, maar zeker niet je veiligheid! Maak ook de stroomcontacten buiten stroomloos.

Draag bovendien zorg voor je sleutels. Verstop geen sleutels op de 'gekende' plaatsjes (onder de mat of de bloembak, .)

Hang er geen label met adres, naam en telefoonnummer aan. Zijn je sleutels toch zoek geraakt, laat je slot of cilinder dan vervangen!

Tip 4: Bedot de dief.

Een telefoonaansluiting in de slaapkamer kan een nuttig middel zijn om op een veilige manier de politie te verwittigen.

Bij het bouwen van een nieuwe woning hou je best rekening met tips over zaken als degelijke sloten, gelaagd glas enz. Meer uitleg kan je bekomen bij de politiedienst waar enkele medewerkers een opleiding diefstalpreventie' hebben gevolgd.

Ook interessant om eens in je wijk te bespreken is de aansluiting bij het 'Buurt Informatie Netwerk', meer gekend onder de term BIN-netwerk.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Regio Turnhout via het contactformulier of telefonisch via 0800 25 101.