Bellen in auto : verplicht handvrij

Bellen in de auto is vanaf 1 juli 2000 verplicht handenvrij.

Het nieuwe artikel 8.4 van het verkeersreglement bepaalt "behalve wanneer zijn voertuig stilstaat, of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt".

Bovendien stond reeds in artikel 8.3 : "elke bestuurder moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig (..) goed in de hand hebben".Dit slaat op alles wat je stuurvaardigheid beïnvloedt : de radio afstemmen, een cd wisselen, op de kaart kijken, eten, ..

Een GSM die je in de hand houdt, mag je dus niet meer gebruiken terwijl je aan het rijden bent. Kwestie van veiligheid natuurlijk : met een gewone GSM kan je onmogelijk beide handen aan het stuur houden.En daar komen vroeg of laat brokken van !

Vermijd dus telefoneren tijdens het rijden. Heb je echt geen andere keuze, gebruik dan een handenvrije GSM.

Handenvrije GSM-kits zijn er in allerlei soorten, van zeer eenvoudig tot uiterst gesofistikeerd.De simpelste oplossing bestaat uit een oortelefoon en een microfoontje dat je gewoon op je GSM aansluit.Je moet er dan wel voor zorgen dat het systeem gebruiksklaar is voor je vertrekt, anders ben je verplicht om halsbrekende toeren uit te halen.

Kies voor degelijk materiaal.

Voor meer informatie over de verschillende systemen raadpleeg je best een GSM-speciaalzaak. De adressen vind je in de Gouden Gids.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 0800 25 101.