Actie afleiding achter het stuur

Zowel de Lokale als de Federale politie gaan een controle-periode instellen van 48 uren op de problematiek van de afleiding achter het stuur, dit van 24/05/2023 - 0.01 uur tot 25/05/2023 - 23.59 uur. Afleiding door gsm- of smartphonegebruik aan het stuur is een van de "killers" in het verkeer.

GSM

Behalve de gsm zijn er tegenwoordig nog tal van andere apparaten met een scherm die bestuurders kunnen afleiden en het risico op ongevallen aanzienlijk kunnen verhogen. Bellen achter het stuur zou het risico op verkeersongeval verdrievoudigen. 

Het artikel 8.4 in de Wegcode werd daarom uitgebreid tot het gebruik van alle mobiele elektronische toestellen met een scherm. De nieuwe regel bepaalt dat de bestuurder, behalve wanneer het voertuig stilstaat of geparkeerd is, geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm mag “gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is”. (Inbreuk derde graad)

Van 24 mei 2023 t.e.m. 25 mei 2023 zal bij vaststelling van gsm-gebruik achter het stuur de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs worden bevolen voor een periode van 8 dagen. Deze tijdelijke maatregel wordt uitgevaardigd door het Parket van de Procureur des Konings Limburg. 

Actie GSM