Actieweek 1 Dag Niet

Van 19 oktober tot en met 25 oktober 2020 vindt de actieweek tegen woninginbraken plaats. Tijdens deze week wordt er extra aandacht gegeven aan preventie naar woninginbraken toe. 

Er zijn heel veel tips die gegeven kunnen worden ter preventie van woninginbraken. Het belangrijkste is dan ook van deze goed op te volgen. 

De meest gegeven tip is natuurlijk van alles goed af te sluiten. Alle deuren moeten gesloten worden, ook al ga je maar voor 5 minuten weg. Zorg ook dat alle venster helemaal gesloten zijn en niet op kiep staan. Leg geen sleutels buiten aan de woning onder een mat of een plant. Dit zijn meestal de eerste plaatsen waar inbrekers gaan kijken. 

Geef de woning ook een bewoonde indruk en vermijd tekenen van afwezigheid, zoals bijvoorbeeld neergelaten rolluiken overdag en volstrekt donkere woningen 's avonds. Maak gebruik van tijdschakelaars voor de verlichting en vraag aan je buren om de rolluiken op en af te laten en de brievenbus leeg te maken. U kan ook buitenverlichting plaatsen die aanspringt wanneer iemand je woning nadert. Dit kan een afschrikkend effect hebben.   

Zorg dat inbrekers niet kunnen binnen gluren zodat ze kostbare spullen meteen zien. Zet ze anders zoveel mogelijk uit het zicht vanaf de straat. 

Voorkom dat inbrekers sociale media gebruiken om jou te volgen. Zet het delen van je locatiegegevens uit en deel je verblijfplaats niet. Vermijd aankondigingen wanneer je met vakantie gaat. Als je vakantiefoto's wil delen, deel ze dan als je terug thuis bent. Let ook op met afwezigheidsmelders van mailboxen. 

Meer tips zijn ook terug te vinden op de site van 1 Dag Niet: 1dagniet.be/preventietips/.