Bankkaartfraude

Onze politiezone stelt zeer regelmatig feiten van bankkaartfraude vast. De slachtoffers worden soms op een ingenieuze manier gemanipuleerd om hun persoonlijke gegevens door te geven, waardoor de verdachte vrij spel krijgt om de rekening leeg te halen. 

We willen nogmaals waarschuwen voor dit soort van fraude. 

Fraude

Vaak stellen onze diensten vast bij dit soort misdrijven, dat de verdachten zeer slim te werk gaan. Ze verkopen meestal een heel onderbouwd verhaal aan de slachtoffers, waardoor deze meegaan in het opzet van de verdachten. Meestal krijgen ze dan de persoonlijke gegevens los van de slachtoffers, waardoor ze vrij spel krijgen voor hun misdrijf te plegen. Het slachtoffer komt er meestal pas achter als het te laat is. 

Hoe kun je je hier nu tegen wapenen?

Wees op je hoede en denk goed na!

Wordt je telefonisch gecontacteerd door een televerkoper of een marketingbureau voor een onderzoek, geef dan niet zomaar je persoonlijke gegevens door. Dit geldt ook voor mensen die zogenaamd van Microsoft uit telefoneren. 

Krijg je een oproep van een politiedienst, overheidsdienst of financiële instelling, die je willen waarschuwen dat er een probleem is met je bankkaart, ga dan niet onmiddellijk je bankkaartgegevens meedelen. Deze officiële (overheids)diensten zouden u nooit via telefoon om uw gegevens vragen. 

  • Persoonlijke gegevens kunnen gaan van wachtwoorden, codes van bankkaarten of response-codes van bankkaartlezers, zelfs bankkaartnummers. Geef deze nooit door!
  • Bel ook nooit terug naar onbekende nummers. Beantwoord nooit oproepen van nummers die je niet kent, en zeker niet van buitenlandse nummers. 
  • Geloof niet zomaar wat men je aan telefoon vertelt. Het kan zeer geloofwaardig overkomen, maar vertrouw hier niet op. 
  • Als je een SMS of e-mail krijgt met linken in, klik hier dan niet op. Deze lijden je meestal naar pagina's om aan jouw persoonlijke gegevens te geraken.

Voorkom ongewenste oproepen

Je kan niet uitsluiten dat je gecontacteerd wordt door onbekenden. Je kan wel zelf toezien dat je ongewenste nummers kan blokkeren. 

Het nummer blokkeren kan per oproep gebeuren via de 'Telefoon'-app. Je kan ook via de instellingen gaan en 'Onbekende/privénummers blokkeren' kiezen. Iemand die niet in jouw contactenlijst staat, krijgt dan automatisch verbinding met je mailbox.

Meer informatie over hoe je kan blokkeren vind je ook terug op :  Safe On Web .

Werd je toch opgelicht?

Heb je een verdacht telefoontje ontvangen? Dan kan je dit melden via Meldpunt.Belgie.be .

Contacteer jouw bank én Card Stop (078 170 170) als je bankgegevens doorgegeven hebt, er geld van jouw rekening verdwenen is of als je geld overgemaakt hebt aan een oplichter. U kan dan ook een afspraak maken bij onze diensten om aangifte te komen doen.