Emotiefraude

Sinds enkele weken zien we een stijging in het aantal aangiftes van oplichting via WhatsApp. Via WhatsApp kunnen berichten gestuurd worden naar jouw contactpersonen. De oplichters sturen een bericht in naam van één van jouw familieleden, meestal van de kinderen uit, die jou dan zeer dringend om geld vragen. 

Veelal wordt aangegeven dat de vorige gsm defect is (gevallen in de wc, in de wasmachine geraakt, kapot, …). Er volgt dan een korte chat om het vertrouwen te winnen. Tot slot komt dan de vraag om een som geld over te maken voor een nieuwe gsm of om dringende rekeningen te betalen. Meestal wordt dan ook meegegeven dat ze niet op een andere manier kunnen communiceren, waarbij tal van smoesjes gebruikt worden. 

Controleer de echtheid van het bericht door na te gaan of het bericht wel echt van de afzender is, vooraleer je ook maar 1 euro overmaakt. Zorg ervoor dat je op één of andere manier toch je contactpersoon aan de lijn krijgt. Verifieer dan het verhaal.

Ga ervan uit dat niemand je via een eenvoudig bericht zal vragen om een aanzienlijk bedrag over te maken. Wees altijd op je hoede. 

Ben je toch opgelicht en heb je nadeel opgelopen? Doe dan aangifte bij onze diensten via het algemeen nummer 089/56 92 11.