Politie Maasland gaat steeds meer digitaal!

Onze politiezone gaat mee met zijn tijd. Dit doen we door in te springen op enkele nieuwe digitale projecten. 

Foto digitaal netwerk

Focus – IT Project of the Year
De politie-applicatie ‘FOCUS’ ontwikkeld in 2015 door de lokale politie Antwerpen en sinds 2019 - 2020 via de federale politie ter beschikking gesteld voor overige politiezones- en diensten in het land is door de tech website Computable uitgeroepen tot IT Project of the Year.
Dikke proficiat aan de ontwikkelaars, financiers, initiatiefnemers en overheden die ermee voor gezorgd hebben dat ook wij hiervan gebruik kunnen maken! 

Focus en digitale woonstcontroles
FOCUS is een dynamisch evolutief systeem waarmee de politie op een gestroomlijnde manier verschillende databases kan raadplegen en incidenten opvolgen op interventieniveau. Maar er zitten ook heel wat bijkomende mogelijkheden in verwerkt, zoals een beveiligde chatfunctie, het beveiligd bewaren van foto’s, de toegang tot ANPR-camera’s, meerlagig kaartgebruik enz.

De politiezone Maasland is 1 van de vroege partners in het FOCUS-verhaal wat zich nu ook vertaalt in het gebruik van een digitale woonstcontrole-app in FOCUS-omgeving waarmee we na een testfase in naaste samenwerking met de diensten burgerzaken van onze voogdijsteden Dilsen-Stokkem en Maaseik op 1 april jl. officieel van start zijn gegaan. Hiervoor hebben we onze wijkinspecteurs voorzien van de nodige tablets bovenop de smartphones die al in gebruik waren genomen voor de overige FOCUS-applicaties. 

Heel wat administratieve rompslomp wordt zo letterlijk naar de prullenbak gewezen en adreswijzigingen die al gauw een paar weken konden aanslepen en omwille van alle tussenpersonen en tussenfases konden leiden tot fouten en frustraties, kunnen zo in theorie bij een dringende adreswijziging op enkele uren afgerond worden!
Naast de tijdswinst en een betere informatie-uitwisseling tussen de politie en de stadsdiensten verkleinen we hierdoor ook onze ecologische voetafdruk.

What’s next?
Hiermee hebben we het laatste nog niet gezien, want digitalisering en samenwerking zijn belangrijke aandachtspunten die we hebben opgenomen in ons Zonaal VeiligheidsPlan 2020-2025. Zo hopen we binnenkort nog andere lopende digitaliseringsprojecten te finaliseren.

De installatie van een nieuw performant cameranetwerk binnen onze politiecommissariaten, het gebruik van videoschermen in het M-project (lik-op-stuk beleid van het parket), de ingebruikstelling van onze dash- en bodycams, de opvolging van de “Voorwaardelijk in Vrijheid gestelden” in Focusomgeving, de opvolging van onze politiewerking in Sharepointomgeving, de virtuele klachtopname via videocall, een vernieuwd performant WiFi-netwerk 2.0 e.a. zijn enkele lopende projecten waarvan sommige al ver gevorderd zijn.

Bijkomend gaan we intekenen op de AppREM (Applicatie Recherchemanagement) met dank aan de Politiezone Limburg Regio Hoofdstad (PZ LRH). Wordt vervolgd!