Steunbetuiging aan de helden van de zorg

Eerbetoon op vrijdag 16 april 2021 om 14.00 uur aan de helden van de zorg en alle sterkhouders in cruciale sectoren vanwege de lokale politie Maasland (Dilsen-Stokkem/Maaseik) en de brandweerzone Oost-Limburg Post Maaseik. Dit eerbetoon vindt plaats aan het ZOL Campus Maas & Kempen op de Diestersteenweg 425 te Maaseik. 

Met dit eerbetoon willen wij onze waardering uiten naar de talloze sectoren die boven zichzelf uitstijgen in deze zware corona tijd, met in het bijzonder ons zorgpersoneel. 

De uitbraak van het coronavirus doet intussen al sinds meer dan een jaar een groot beroep op al het zorgpersoneel. De uitdaging is zeer groot en zowel psychisch als fysisch erg belastend of zeg gerust afmattend na zo een lange periode.

Bij vele ziekenhuizen zijn nu al het 2de jaar op rij verloven ingetrokken om mensen die besmet zijn met het coronavirus te kunnen verzorgen. 

Politiezone Maasland en Brandweerzone Oost-Limburg Post Maaseik willen dus graag samen opnieuw zoals op 16 april vorig jaar een hart onder de riem steken bij het zorgpersoneel. Een opsteker voor één van onze grote partners die al meer dan een jaar hard aan het werk zijn en zoals het er naar uitziet nog lang en hard aan het werk zullen zijn, waarbij de grenzen van het psychisch en fysisch niet veel verder meer kunnen verlegd worden denken we… 

Niet alleen het zorgpersoneel, maar ook andere hulpverleners en werknemers in essentiële beroepen blijven betrokken in een voortdurende rollercoaster van ongeziene hectiek en een race tegen de klok met vaccinaties tegen muterende virusvarianten waarbij angst voor de gezondheid van zichzelf en naasten blijvend onderdrukt worden ten behoeve van de gemeenschap. Ook zij verdienen tijdens deze Corona-crisis een bijkomende morele opsteker. We denken bijvoorbeeld en dus niet limitatief aan personeel van de warenhuizen, apothekers, huisvuilophalers, enz. …

Wij worden ook steevast genoemd als cruciaal en nodig in deze crisis en we doen er alles aan om onze toebedeelde rol zo goed en zo kwaad als mogelijk te blijven vervullen. Ook niet evident als je bedenkt dat de politie niet alleen een rol kreeg toebedeeld in de handhaving van de coronamaatregelen, maar bovendien van haar verwacht wordt wanneer gevraagd op te treden in coronabroeihaarden zoals bij het toezicht op het respecteren van opgelegde quarantaines. Maar hier gaat het over ons respect voor anderen. 

We zijn niet de eersten die een zichtbaar en hoorbaar eerbetoon organiseren en we mogen zelfs zeggen dat het niet onze eerste maal is. Verleden jaar op 16 april 2020 deden we dit immers zoals gezegd ook al.  Eén jaar later vonden we het echter opportuun om onze dankbaarheid opnieuw duidelijk en zichtbaar te uiten. Alhoewel er toch een lichtpunt aan het eind van de tunnel verschijnt (vaccinatie) en een mogelijke afschaling van maatregelen in de nabije toekomst volgt, zal er toch nog lang coronagerelateerde (na)zorg nodig zijn. 

Uit praktische redenen en om maximaal rekening te houden met de opgelegde maatregelen zal de steunbetuiging opnieuw plaatsvinden aan het ZOL Campus Maas & Kempen te Maaseik, de grootste zorginstelling op het grondgebied van onze politiezone. 

Wij willen dit kort zichtbaar en hoorbaar event met respect voor veiligheid en social (physical) distancing vooraf laten gaan door een minuut stilte voor alle coronagerelateerde slachtoffers. Het zal de burgemeester-voorzitter van onze politiezone, Mevr. Sofie Vandeweerd zijn die de gebeurtenis inluidt met een korte toespraak. De gastheer-burgemeester van Maaseik, Dhr. Johan Tollenaere is ditmaal helaas verhinderd.

Steunbetuiging