Waarschuwing verdachte telefoons

Onze diensten willen nogmaals oproepen tot waakzaamheid. 

Wij hebben de laatste dagen opnieuw verschillende meldingen mogen ontvangen van verdachte telefoonoproepen door ‘valse’ politieambtenaren.

Hacker

Inwoners van Maaseik en Dilsen-Stokkem werden opgebeld door een individu, welke zich uitgeeft voor een politieambtenaar. Elke keer werd tijdens het telefoongesprek persoonlijke informatie gevraagd. Meestal werd er gebeld via een anoniem nummer. 

Wij raden aan om bij twijfel of onduidelijkheid het telefoongesprek direct te beëindigen en absoluut geen persoonlijke informatie mee te delen. 

De politie zal u nooit telefonisch, of via e-mail, om persoonlijke informatie vragen. 
Hieronder delen we nog enkele tips mee over wat u het beste kan doen als u zo’n oproep binnenkrijgt.  

Indien u meer gegevens heeft over de persoon die zich uitgeeft voor politieambtenaar, kan u steeds contact opnemen met onze diensten via het algemeen nummer 089/56 92 11 of via het contactformulier op onze website (www.politie.be/5383). 

Wat doen als je een inkomende oproep of bericht krijgt van een onbekend nummer? 

  • Geef nooit persoonlijke informatie vrij (wachtwoorden, codes, adressen, rijksregisternummer, …);
  • Bel nooit terug naar een onbekend nummer. Indien een onbekend nummer belt, beantwoord deze dan ook niet. De beller kan steeds iets inspreken op voicemail.
  • Geloof ook niet zomaar wat men je aan de telefoon vertelt. Trek dingen in twijfel.
  • Klik bij een SMS, tekstbericht of een WhatsApp, nooit op een link welke je niet vertrouwt.


Je kan bij een GSM ook instellen dat ongewenste nummers, welke inbellen, dadelijk geblokkeerd worden. Deze worden dan rechtstreeks doorverbonden naar de voicemail. 

Tweestapsverificatie

Tweestapsverificatie is een beveiligingsregel om te voorkomen dat hackers of oplichters toegang krijgen tot je accounts. 

Er wordt gebruik gemaakt van twee verschillende vormen van identificatie. 
Een eerste controle is op basis van een wachtwoord en de tweede kan bijvoorbeeld een code zijn welke toegestuurd wordt via sms, een verificatietoepassing (Itsme, Authenticator app, …), een controle van een vingerafdruk of gezichtsherkenning, …

Meer informatie over tweestapsverificatie is terug te vinden op de website van Safe On Web: https://safeonweb.be/nl/2fa 

Labels