Weidedieren in de zomer

Regelmatig worden gemeentebesturen of politiediensten geconfronteerd met dieren die weinig of geen schaduw hebben op de weide.

Net zoals mensen kunnen sommige dieren beter tegen de warmte dan andere. Alle dieren moeten steeds de mogelijkheid hebben om beschutting te zoeken tegen de zon en onbeperkt toegang hebben tot vers en schoon drinkwater.



 

Paarden

De beschutting (al dan niet natuurlijk) is enkel voldoende als deze effectief bescherming biedt tegen de zon en ook voor alle dieren die op de weide staan. Sommige beschuttingen bieden schaduw voor slechts 3 van de 18 dieren. Dit is niet voldoende.



Artikel 4 van de Dierenwelzijnswet:

De wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn van dieren stelt in artikel 4 §1: "Iedere persoon die een dier verzorgt of te verzorgen heeft, moet de nodige maatregelen nemen om het dier in overeenstemming met zijn aard, zijn fysiologische en ethologische behoeften, zijn gezondheidstoestand en zijn graad van ontwikkeling, aanpassing of domesticatie, aangepaste voeding, verzorging en huisvesting te verschaffen."

Bron: digitale nieuwsbrief GAIA

Meer informatie en brochures: