Diest - Verdachte brandstichtingen aangehouden

In de nacht van maandag op dinsdag 19 april 2022 kreeg de politie verschillende meldingen van brandstichtingen in Diest.

Vermits op dinsdag karton- en papierophaling was voorzien, stond er overal karton en papier buiten op straat. Op verschillende plaatsen werd dit in brand gestoken.

De verbalisanten kregen een eerste melding omstreeks 01u48 dat er een brandhaard was in De Kaai. De melder van de feiten werd ter plaatse aangetroffen. De brandweer werd verwittigd en op het eerste zicht leek er enkel rookschade te zijn.

Een tweede melding liep binnen omstreeks 03u16. Het betrof een brand in de Paanhuisstraat. Een buurtbewoner werd wakker van de brandgeur en toen hij buiten kwam zag hij de melder van brand met de hulpdiensten 112 bellen. Toen de politie ter plaatse kwam hadden buurtbewoners de brand reeds geblust.

Om 04u34 dienden verbalisanten zich te begeven naar de Zoutstraat waar een hoop kartonnen dozen aan de zijkant van het stadhuis in brand stond. Er stond ook een fiets in brand.

Tenslotte kreeg de politie rond 04u40 melding van een vuurhaard in de Leuvensestraat. Ter plaatse zagen ze opnieuw een hoop kartonnen dozen, tegen een gevel van een appartementsblok, in brand staan. Er stonden verschillende voertuigen geparkeerd in de buurt van de brandhaard, maar deze leken op het eerste zicht geen schade te hebben opgelopen.

De verbalisanten merkten dat er een man naar het hele gebeuren stond te kijken in de Leuvenstraat en herkenden hem als de melder van de eerste brandhaard in De Kaai.

De politie heeft de 39-jarige man, die geen gekende woonplaats heeft, gearresteerd.

Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek wegens opzettelijke brandstichting.

De verdachte werd vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter en heeft de feiten bekend. De onderzoeksrechter heeft zijn aanhouding bevolen en de verdachte dient vrijdag voor de raadkamer te verschijnen.

Bij de verschillende feiten vielen geen gewonden, maar 1 persoon diende wel naar het ziekenhuis te gaan ingevolge het inhaleren van rook.
Het onderzoek zal worden verder gezet onder leiding van de onderzoeksrechter.

 

Bron: Persbericht Parket Procureur des Konings te Leuven