Gerechtelijk onderzoek wegens diefstal en bendevorming

Op woensdag 22 februari 2023 rond 14u werd door een kassierster van de Lidl te Scherpenheuvel opgemerkt dat twee vrouwen, die haar kassa passeerden na enkele goederen te hebben betaald, nog verschillende andere goederen in hun winkeltas hadden zitten die niet op de band werden gelegd. De vrouwen werden staande gehouden en bij nazicht van hun tas door de winkelverantwoordelijke bleek dat deze gevuld was met zakjes pistachenoten. De lokale politie Demerdal kwam ter plaatse en ging over tot een fouillering van de kledij van de verdachten, waarbij verschillende doosjes tandpasta werden aangetroffen.

(lees verder onder de foto)

in beslag genomen buit winkeldiefstallen

De vrouwen, een 19-jarige Wit-Russische en een 35-jarige Oekraïense, werden gearresteerd. Bij het verlaten van de supermarkt werd de politie aangesproken door een 21-jarige man, eveneens van Wit-Russische origine, dewelke aangaf de vrouwen te kennen en stelde bereid te zijn de gestolen goederen te vergoeden. Gezien de man geen duidelijke uitleg kon geven omtrent zijn band met de verdachten en hun reisweg, werd hij eveneens overgebracht ten burele.

 In tussentijd werd door een verkeersploeg van de politie Demerdal een voertuig met Poolse kentekenplaten gecontroleerd ter hoogte van het tankstation tegenover de Lidl. De inzittenden bleken een Wit-Russische man en vrouw te zijn. Zij werden ook gearresteerd nadat bij het doorzoeken van het voertuig een groot aantal voedingswaren en cosmetica werden aangetroffen.

 Bij haar verhoor bekende de 19-jarige verdachte naast de feiten in de Lidl nog verschillende andere winkeldiefstallen te hebben gepleegd met de overige verdachten. 

Het parket heeft een gerechtelijk onderzoek gevorderd wegens diefstal en bendevorming.

Bij de voorleiding erkenden de verdachten hun betrokkenheid bij de feiten, met uitzondering van de 21-jarige man. Zij werden allen onder aanhoudingsmandaat geplaatst en zullen dinsdag 28 februari moeten verschijnen voor de raadkamer. Het onderzoek loopt nu verder onder leiding van de onderzoeksrechter. 

 

Bron: persbericht Parket Procureur des Konings te Leuven