Hoe een eenvoudig slaatje plots een dure maaltijd werd

Op dinsdag 12 februari 2019 haalden we op de Leuvensesteenweg te Diest 18 vrachtwagens uit het verkeer. Voor een grondige controle op overlading, ladingzekering, tachograaf en vervoersdocumenten werden ze begeleid tot aan de weegbrug in Bekkevoort.

Tijdens de controle trok een zwalpende personenwagen onze aandacht. 

Zwaar vervoer

Bij acht voertuigen werden overtredingen vastgesteld. Wanneer werd vastgesteld dat een gebrekkige ladingzekering tot een direct gevaar voor de verkeersveiligheid kon leiden,  bedroeg de boete  € 1.000,00. De resultaten van deze controle zijn een duidelijk argument om onze inspanningen in het kader van de verkeershandhaving niet te beperken tot personenwagens. Naast een rechtstreekse bijdrage aan de verkeersveiligheid leverde dit ook ongeveer € 10.000,00 aan boetes op.

  • een bestuurder was niet in orde met zijn tacho. Daar de wettelijke vaststellingstermijn overschreden was, kwam de bestuurder weg met een mondelinge opmerking;
  • een uitzonderlijk vervoer was overladen, er werd gebruik gemaakt van een trekker die niet geschikt was om de lading te vervoeren (geen vergunning) en de ladingzekering was niet in orde; 
  • een drankenhandelaar was niet in orde met zijn ladingzekering;
  • een vrachtwagen was niet in orde  met zijn ladingzekering;
  • een transport van auto's was niet in orde met de ladingzekering, 5 auto's stonden los op de trailer;
  • een vervoer van stalen bobijnen was niet in orde met de ladingzekering;
  • een bestuurder die diepvriesfrietjes en ander lekkers vervoerde, pleegde fraude met zijn tacho. Bovendien maakte hij gebruik van zijn gsm tijdens het rijden en de betreffende onderneming beschikte niet over de nodige vervoersvergunning;
  • een vrachtwagen hebben we tot aan de keuring begeleid. Daar werd beslist dat het voertuig verboden werd om nog in het verkeer te brengen. 

Slaatje-etende bestuurster zwalpte over de rijbaan

  • Tijdens het aanrijden, na de middagpauze naar de weegbrug, reden we achter een personenwagen die over de rijbaan zwalpte. Bij het inhaalden, stelden we vast dat de dame achter het stuur heel keurig met een vork een slaatje aan het nuttigen was. Haar voertuig had ze wel niet meer onder controle. Met een boete van € 116,00 veranderde het slaatje plots in een dure maaltijd.
  • Ook vier andere bestuurders mochten € 116 ophoesten omdat zij ervan overtuigd waren dat sturen en het gebruik van hun gsm nog altijd te combineren viel.