Project tegen woninginbraken

De donkere dagen komen er weer aan. Elk jaar stellen we dan een stijging in het aantal inbraken vast. Veel inbraken gebeuren in de vooravond, wanneer het begint te schemeren.

Inbraak is één van de prioriteiten in ons Zonaal Veiligheidsplan. Voor dit najaar hebben we een project uitgewerkt met de focus op diefstallen uit woningen.

controle van voertuigen door de politie

Politiezone Demerdal-DSZ organiseert daarom een aantal acties specifiek gericht op woninginbraken. Politiepatrouilles houden extra toezicht op inbraakgevoelige plaatsen op tijdstippen wanneer inbrekers het meest actief zijn. Daarnaast houdt de politie regelmatig speciale controle-acties, waarbij niet alleen op rijden onder invloed wordt gecontroleerd, maar ook op de aanwezigheid van bijvoorbeeld inbrekersmateriaal in de wagen.

OPROEP

Jij kunt als burger ook helpen: een melding van verdachte zaken kan een inbraak voorkomen of de missing link zijn om een diefstal op te helderen. Bij een inbraak zal de politie een buurtonderzoek doen: ze gaat langs bij de huizen in de buurt en vraagt aan de bewoners of ze iets gezien of gehoord hebben.

DUS: zie je een verdachte persoon of een verdacht voertuig? Bel onmiddellijk de politie op het nummer 101! Probeer het voertuig of de persoon zo goed mogelijk te beschrijven (noteer zeker de nummerplaat, kledij, haarkleur, lengte, merk en kleur van voertuig, welke richting ging men uit, …).

Enkele eenvoudig tips om inbraken te helpen voorkomen:

  • Sluit ramen wanneer je weggaat en maak je deuren slotvast.
  • Leg de sleutel niet onder de mat of een bloempot of ….
  • Zorg voor degelijk hang- en sluitwerk.
  • Geef je huis een bewoonde indruk: gebruik bijvoorbeeld een tijdsschakelaar om de lichten automatisch aan te steken.
  • Laat geen ladders of ander materiaal rondslingeren waarmee dieven gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot een raam op de verdieping.
  • Plaats waardevolle voorwerpen niet in het zicht van voorbijgangers. Registreer het merk, het type, eventuele bijzonderheden van uw voorwerpen en fotografeer ze zodat je ze later gemakkelijker kunt identificeren.