PZ Demerdal-DSZ bekwaamt zich verder in de controle van zwaar vervoer.

Op vrijdag 18 januari ’19 controleerden we vrachtwagens en bestelwagens aan het afrittencomplex te Bekkevoort. We deden dit samen met de collega’s van de PZ Hageland, inspecteurs van het Agentschap Wegen en Verkeer, controleurs van de Douane en mensen van GOCA (autokeuring).

Een team gemotiveerde medewerkers.

Een zestal medewerkers van de interventiedienst van de  PZ Demerdal-DSZ hebben, binnen hun ruim takenpakket,  bijzondere aandacht voor de verkeersveiligheid. Dit  in de meest ruime zin van het woord; van de controle van de fietsers tot de controle van de zwaarste vrachtwagens.

Dit laatste is geen evidentie want er komt heel wat specifieke kennis bij kijken: wegcode, technische eisen, gevaarlijke stoffen, overlading, rij en rusttijden, verkeersbelasting, douane, voedselveiligheid…

Die collega’s volgen specifieke opleidingen en doen veel ervaring op door met collega’s van andere diensten samen controles uit te voeren.  Zij genieten van het voortdurende leerproces en van hun bijzondere bijdrage aan de verkeersveiligheid. Zo ondersteunen zij de inspanningen van de bestuurders die wel de nodige investeringen doen en zelf voldoende aandacht hebben voor de verkeersveiligheid.

Enkele van de overtredingen die werden vastgesteld:

 • Op een vrachtwagen met betonnen welfsels werden niet genoeg spanriemen gebruikt om de lading veilig te vervoeren. De bestuurder kon niet anders dan dit beamen want even voor de controle had hij een noodstop moeten uitvoeren om niet in aanrijding te komen met enkele dieren. Hierbij waren enkele hoekbeschermers losgekomen.
  Na extra beveiliging te hebben aangebracht kon de vrachtwagen opnieuw vertrekken.
 • Niet naleven dagelijkse rusttijd.
 • Technische keuring vervallen.
 • Zomerband en winterband op zelfde as van vrachtwagen; onmiddellijke inning van  €350,00.
 • Niet gebruiken van de autogordel.
 • Een rollend voertuig op een oplegger was niet voldoende gezekerd.
 • Een vrachtwagenbestuurder moest ter plaatse een band, die in zeer slechte staat was, vervangen. De boete bedraagt € 1.000,00
 • Remmen en voorruit van vrachtwagen niet in orde, boete van € 750,00
 • Eén lichte vrachtwagen was overladen (controle op de weegbrug) boete van € 800,00
 • De douane nam onder andere 12 stalen van brandstof die ter analyse aan het labo worden overgemaakt
 • Eén vrachtwagen voor gevaarlijke stoffen was niet in orde voor wat de brandblussers betrof. De boete hiervoor bedraagt € 250,00

Bestuurder van personenwagen ontsnapte niet aan de controle

Een bestuurder van personenwagens nodigde ons uit om gecontroleerd te worden. Bij het zien van het controle dispositief maakte het voertuig namelijk rechtsomkeer. Bij de interceptie werd vastgesteld dat het voertuig niet verzekerd, noch gekeurd was. Bovendien had de bestuurder geen geldig rijbewijs. Het voertuig werd getakeld.