PZ Demerdal-DSZ brengt op elk moment een ANPR camera op de baan.

Op woensdag 6 november 2019 overhandigde burgemeester Manu Claes, als voorzitter van de politieraad, in aanwezigheid van burgemeester Christophe De Graef de sleutels van een nieuw interventievoertuig aan commissaris Jim Verwichte van de PZ Demerdal-DSZ.

De PZ-Demerdal-DSZ heeft 21 auto’s ter beschikking. Op jaarbasis wordt daarmee gemiddeld 350.000 km gereden.

De voertuigen van de interventieploegen die 24u op 24u zeven dagen op zeven op de baan zijn, moeten 100% betrouwbaar zijn. Deze interventievoertuigen moeten enerzijds voldoende comfort bieden in de bestuurderscabine; het is eveneens een mobiel bureel; het moet gebruikt kunnen worden voor de overbrenging van arrestanten en het moet voldoende opbergmogelijkheden bieden. De voertuigen moeten daarnaast voldoende vermogen hebben zodat ze bij een banale achtervolging  niet onmiddellijk weggeblazen worden. We streven er naar om deze voertuigen af te schrijven na vijf jaar, vóór ze 300.000km op de teller hebben.

Een verjonging van het wagenpark was noodzakelijk, gelet op de leeftijd en kilometerstand van sommige voertuigen. In 2019 werden nog vier voertuigen vernieuwd voor verschillende diensten. Zo werd er recent een snel interceptievoertuig in dienst genomen.

Het voertuig waarvan we nu de sleutels mochten ontvangen is een interventievoertuig , Volkswagen Transporter, dat in eerste instantie door de reguliere interventieploegen zal worden gebruikt voor hun dagelijkse taakuitvoering.

Het nieuwe aan dit voertuig is dat het permanent uitgerust is met een ANPR-camera. Het voertuig scant nummerplaten van de voertuigen die wij tegenkomen. Tijdens de reguliere interventiewerking is dit een hulp om geseinde voertuigen op te sporen. Daarnaast kan het ook ingezet worden bij verkeersacties. Dit biedt mogelijkheden om in real time te reageren, maar ook om het systeem later te bevragen in het kader van de lopende onderzoeken.