STIYX; de nieuwe patrouillehond bij de lokale politie Demerdal-DSZ

De PZ-Demerdal-DSZ heeft altijd al gebruik kunnen maken van patrouillehonden. Op bepaalde momenten hadden we er drie ter beschikking. Dit aantal werd tot één herleid als gevolg van de keuzes die door de hondengeleiders gemaakt werden (einde loopbaan, andere functie, geen hond beschikbaar).

Hoofdinspecteur Dirk Celen bleef met zijn hond Terror als enige hondengeleider over, maar ook hij heeft zijn einde loopbaan in zicht.

Sinds juli 2019 hebben we er een tweede hondengeleider bij. Inspecteur Dorien Couwberghs slaagde met haar hond in de toelatingsproeven aan de politieschool in Limburg. De 2-jarige hond (Mechelse herder) is eigendom van de hondengeleider. Zij zorgde in haar vrije tijd  voor de voorbereiding van haar hond op die toelatingsproeven.

In oktober 2019 startte zij met Stiyx de specifieke opleiding tot patrouillehondgeleider. Deze opleiding, die gemiddeld drie dagen per week in beslag neemt, duurt tot eind mei 2020. Ondertussen mag de hond al ingezet worden voor patrouilles.

Dorien Couwberghs is sinds  2013 als interventieinspecteur aan de slag bij de politie Demerdal-DSZ. Zij heeft een grote passie voor het werken met honden, het is haar uitgesproken hobby. Stiyx is haar derde herdershond.

De korpsleiding is overtuigd van de meerwaarde van een patrouillehond. Maar gelet op de beperkte schaalgrootte van de lokale politie Demerdal-DSZ zit de uitbouw van een specifiek hondenteam er niet in. De hondengeleider blijft lid van de interventiedienst. Tijdens haar interventiebeurten kan zij zich laten bijstaan door Stiyx. Daarnaast krijgt zij specifieke patrouilleopdrachten bij evenementen maar ook op locaties waar de patrouilles met het voertuig niet zo gemakkelijk toegang hebben. Stiyx zal ook regelmatig ingezet worden voor federale ordehandhavingsopdrachten.

Een patrouillehond bij de lokale politie heeft zeker een meerwaarde. Maar de eerste voorwaarde is een gedreven hondengeleider die er zelf voor zorgt dat de hond een ondersteuning betekent voor de politiezorg in het algemeen en voor de collega’s in het bijzonder.