Veilig fietsen in de stad, hoe doe je dat?

Veel fietsers en wandelaars hebben de charme ontdekt van het Hageland en komen met veel plezier naar Diest en Scherpenheuvel-Zichem om te genieten van de mooie fiets- en wandelwegen in de natuur en  de leuke stadscentra.

Dit plezier wordt soms verstoord door enkelingen die de verkeersregels niet respecteren en de zachte  weggebruikers in gevaar brengen.

Verkeersbord fietsstraat

Onder meer om deze reden heeft stad Diest een groot gedeelte van het centrum ingericht als fietsstraat. Hier gelden een aantal specifieke regels, de voornaamste is dat fietsers hier niet ingehaald mogen worden.

Preventiecampagnes hebben al een aantal autobestuurders op goede gedachten gebracht, maar er blijven toch nog altijd een aantal mensen over die de spelregels niet volgen. Met het mooie weer in aantocht heeft de politiezone Demerdal-DSZ de voorbije dagen een aantal patrouilles uitgestuurd.

Op korte tijd werden acht autobestuurders betrapt die inhaalden in een fietsstraat (in de Hasseltsestraat, Leuvensestraat, en K. Albertstraat, alle te Diest). Daarnaast werden nog een aantal boetes uitgedeeld :  parkeerovertredingen (busstrook- verhoogde berm-voetpad-langs een onderbroken gele lijn), het niet dragen van de veiligheidsgordel, gsm-gebruik tijdens het rijden en het negeren van de verkeerslichten.

De politiezone zal de komende zomerperiode intensief patrouilleren in Diest, maar ook in Scherpenheuvel-Zichem. Zij hoopt op die manier bij te dragen aan een veilig rij- en parkeergedrag zodat veel mensen een leuke dag kunnen hebben in de mooie Demerstreek. Al dan niet met een lekker ijsje, hapje of drankje.

Labels