Verdachte van dreiging brand op school werd voor de jeugdrechter geleid

Op donderdagochtend 14 januari ’21 omstreeks 07.30 uur kreeg de Politiezone Demerdal-DSZ melding dat verschillende ouders van leerlingen van de school KSD, campus Sint-Jan in Diest ongerust waren over een bedreiging die circuleerde op Instagram. Via een verhaal op een anoniem profiel werd gedreigd om de school in brand te steken en doden te maken.

Gezien de aard van de dreiging werd het parket onmiddellijk in kennis gesteld en werd een crisiscel ingericht. Hierin werd er nauw samen gewerkt tussen de directie van de betrokken school, de burgemeester en zijn medewerkers en de politiediensten.

De recherche van Politiezone Demerdal-DSZ ging onmiddellijk aan de slag om de verantwoordelijke voor de dreiging te identificeren. In de loop van de voormiddag werd een leerling ondervraagd die gelinkt werd aan het Instagramaccount. Uit zijn verklaringen bleek dat hij niets met de zaak te maken had.

Rond 13 uur werd de school geëvacueerd. De Politiezone Demerdal-DSZ kreeg daarvoor ook bijstand van de federale politie te Leuven.

In de loop van de namiddag identificeerden politie en parket de persoon die het Instagramaccount had aangemaakt. De 16-jarige jongen, een leerling van de school, werd verhoord. Hij bekende onmiddellijk dat hij de bedreigingen had opgesteld en uitte zijn spijt. Hij verklaarde aan de politie dat het om een grap ging en hij de gevolgen van zijn acties verkeerd had ingeschat.

Het parket vorderde de jeugdrechter die de jongen op vrijdag 15 januari liet voorleiden. De jeugdrechter besliste dat hij in een gesloten jeugdinstelling werd geplaatst.