Algemeen

Bescherm je computer door regelmatig updates van je besturingssysteem (vaak Windows) te

installeren en steeds de laatste versie van je antivirusprogramma te gebruiken.

  • Gebruik enkel originele software en werk ze geregeld bij.
  • Open geen mails van mensen die je niet kent, en klik zeker niet op bijlagen in deze mails. Er kunnen alllerlei virussen in verborgen zitten die je computer ongemerkt infecteren.
  • Banken of overheidsbedrijven zullen je nooit via email om je persoonlijke gegevens vragen. Wis meteen alle emails die hierom vragen. Als je echt twijfelt, neem dan contact op met de instelling in kwestie.
  • Controleer namen, telefoonnummers, emailadressen van (ver)kopers of onbekende personen die je geld aanbieden via mail door ze in te geven in een zoekrobot op internet (bijvoorbeeld Google). Oplichters komen er vaak uit omdat andere slachtoffers hun verhaal doen op een of ander forum op het internet.
  • Betaal NOOIT via een transfersysteem van het type Western Union of Moneygram aan een onbekende. Het zijn goede systemen om snel geld over te maken aan personen die men KENT. Maar aanvaard het niet als betalingswijze wanneer je de (ver)koper of persoon in kwestie niet kent. Deze gulden regel geldt voor alle types van oplichtingen (veilingsites, valse erfenissen, loterijen,...).

Slachtoffers kunnen terecht op het meldpunt oplichting/bedrog/fraude https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/

Bron: brochure internetfraude federale politie

Enkele interessante websites:

www.veiligonline.be

www.safeonweb.be

www.clicksafe.be (childfocus: veilig internet voor kinderen en jongeren)

www.cyberpesten.be

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Demerdal-Dsz via het contactformulier of telefonisch via 013 35 05 00.