Je wil parkeren in een blauwe zone - gebruik parkeerschijf?

In een aantal straten en pleinen is de parkeertijd beperkt omdat ze in de blauwe zone liggen. In deze zone is het verplicht de parkeerschijf duidelijk zichtbaar achter de voorruit van de wagen te leggen.

De locaties waar het gebruik van een parkeerschijf verplicht is, herkent men aan de blauwe verkeersborden met de witte P en het symbool van een parkeerschijf.

Wanneer de parkeerschijf gebruiken?

In de blauwe zone is het gebruik van de parkeerschijf verplicht van 9 uur tot 18 uur, alle dagen behalve op zon- en feestdagen, tenzij er andere voorwaarden zijn aangebracht op de signalisatie.

Met een geldige parkeerschijf kan men 2 uur parkeren, te rekenen vanaf het uur dat werd aangeduid op de schijf. Een onderbord geeft eventuele uitzonderingen aan.

Bij het verstrijken van de maximaal toegelaten parkeertijd moet men de parkeerplaats verlaten hebben.

Hoe de parkeerschijf gebruiken?

De indeling op de parkeerschijf gebeurt in stappen van een half uur. Plaats de pijl van de parkeerschijf op het streepje dat volgt op het tijdstip van aankomst. Komt men bijvoorbeeld om 12.06 uur aan, dan schuift men de pijl op 12.30 uur.

Leg de parkeerschijf tot slot duidelijk zichtbaar achter de voorruit van de wagen.

Personen met een handicap

Als je over een parkeerkaart voor personen met een handicap beschikt, mag je in Diest en Scherpenheuvel-Zichem onbeperkt en gratis parkeren in de blauwe zone. De kaart moet wel zichtbaar achter de vooruit worden geplaatst.

Opgelet! Deze regeling geldt niet voor elke stad of elke gemeente in België.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 013 35 05 00.