Multidisciplinaire verkeersactie 09/09/2023

Op de warmste zaterdag van september nam onze politiezone deel aan een multidisciplinaire verkeersactie. Tussen 12.00 uur en 17.30 uur werd er op de vroegere afrit van de R22 in de werfzone een groot verkeersdispositief opgericht.

Onder leiding van de collega's van de Federale Wegpolitie Brabant (verkeerspost Reyers met steun van verkeerspost Bertem en de Cel Patrouille & Toezicht van de hoofdpost te Anderlecht) en met de steun van ons verkeersteam werden een 30-tal aspirant-inspecteurs van het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) Vlaams-Brabant begeleid in hun eerste stapjes inzake grootschalige verkeersdispositieven.

Ondanks de hitte verliep de actie zeer gestructureerd en bracht ze de nodige resultaten met zich mee. De Civiele Bescherming stelde water en containers met airco als werkruimtes ter beschikking. Het parket Halle-Vilvoorde bracht een verkeersteam met substituut mee op de actie, waardoor de beslissingen op terrein meteen konden worden afgewogen.

Meerdere personen legden een positieve ademtest en speekseltest drugs in verkeer af. Enkelingen zagen hun voertuig getakeld worden wegens onder andere ontoelaatbare tuning aan een voertuig waardoor dit verboden was tot het verkeer of door het rijden zonder geldig rijbewijs.

Ook viel het op dat er steeds meer inbreuken worden vastgesteld op de gordeldracht bij kinderen en op het niet plaatsen van een kind kleiner dan 1m35 in een correct kinderzitje. Bij een ongeval loopt je kind veel minder risico op zware verwondingen als het veilig vastgeklikt zit in een aangepast kinderzitje. Als je geen gordel draagt, kan je bij een botsing uit de auto worden geslingerd. In dat geval is er aanzienlijk minder kans dat je het ongeval overleeft. Je vastklikken kost helemaal geen moeite en doe je in een oogwenk! Ook bij lage snelheden en korte ritten!