Persbericht Voodoo Village

Voodoo Village

“Op Zaterdag 07/09/2019 vond in Humbeek (deelgemeente van Grimbergen – Vlaams Brabant) de vijfde editie van het festival ‘Voodoo Village’ plaats.Ondanks het mindere weer kwamen er toch ruim 6000 festivalgangers naar de site gelegen op het domein van het Gravenkasteel.

Op vraag van de bestuurlijke overheid, werd er dit jaar door de politie meer ingezet op de drugsproblematiek dewelke - helaas - vaak nog alomtegenwoordig is op tal van soortgelijke festivals. Het ‘gerechtelijk dispositief’ voorzien voor het festival, werd deze editie aanzienlijk uitgebreid (+30%) en de extra agenten werden zowel in uniform, als in burger ingezet op en rond het festivalterrein om drugs en drugsdealers op te sporen. Zo waren er onder meer gerichte controles met drugshonden aan de ingang van het festival en op de verschillende parkings. Aan de ordedienst werkten in totaal meer dan 50 politiemensen mee (dit zowel collega’s van de lokale politie Grimbergen, als versterkingen van omliggende zones en de Federale Politie). Naast de drug- en patrouillehonden werden er ook diverse verkeersploegen en politiemensen te paard ingezet.

In samenspraak met het parket van ‘Halle-Vilvoorde’, werd de ‘OMS’regeling toegepast (= Onmiddellijke Minnelijke Schikking) voor wie betrapt werd op drugsbezit/drugsgebruik. Een 20-tal personen diende zodoende onmiddellijk een boete te betalen voor drugsbezit.

Ook de organisatoren van het festival droegen actief hun steentje bij door middel van een ‘zero tolerance’ beleid voor drugs te voeren op de website, op sociale media en op de festivalsite zelf, diverse banners + amnestieboxen aan de ingang.

De inhoud van de amnestieboxen (= voornamelijk softdrugs en xtc-pillen) zal door de politiediensten vernietigd worden op vraag van het parket.

Inzake mobiliteit en overlast waren er geen noemenswaardige problemen, de in- en uitstroom van het festival verliep vlot en de overlast voor de omwonenden werd sterk beperkt. Dit jaar werden er festivalgangers af en aangevoerd met bussen en taxi’s, men kon zelfs vanuit Brussel de boot nemen naar het festival.

Een goede voorbereiding en samenwerking met de organisatoren, waarbij van meet af aan naast de bestuurlijke overheid ook alle disciplines inzake noodplanning betrokken waren (=Brandweer, Rode Kruis, Politie en diverse gemeentelijke diensten…), heeft er toe geleid dat het festival opnieuw een vlot en veilig verloop kende.”.