Verdachte toestand? BEL 101
DE POLITIE BELLEN HEEFT ZIN!
De politie ziet veel, maar zeker niet alles. U helpt de politie enorm als u zaken meldt.
U kent uw eigen straat het beste. Vreemd gedrag of verdachte voertuigen en personen vallen u als eerste op. Gelukkig melden steeds meer mensen dit soort zaken. Zo verzamelt u voor de politie belangrijke informatie, zonder dat u zelf risico loopt. Let vooral op de volgende zaken:
- Wagen: merk en kleur worden dikwijls wel genoteerd, maar vaak wordt de kentekenplaat vergeten. Zelfs een gedeeltelijke nummerplaat is zeker de moeite om door te geven!
- Personen: zorg voor een zorgvuldige persoonsbeschrijving, let op aantal personen, uiterlijk, kledij, opvallende kenmerken...
- Gedrag: geef ook door wat het verdachte gedrag precies inhoudt, bijvoorbeeld: zeer traag rijden in de buurt, personen die in (achter-)tuinen wandelen en deuren controleren,...
- Locatie: Waar zag u het verdachte gedrag? Vluchtrichting
De politie neemt uw melding steeds ernstig en zal zo mogelijk onmiddellijk ter plaatse komen. Uw oproep wordt ook automatisch geregistreerd. Deze melding met cruciale informatie kan, ook in de uren of dagen daarna, leiden tot een verdachte van een strafbaar feit. Uw oproep kan een heel belangrijk puzzelstukje zijn. Goed meldingsgedrag is immers essentieel, zowel met betrekking tot het voorkomen van misdrijven (preventie) als met betrekking tot het opsporen en vervolgen van daders (repressie).
Meld verdachte situaties steeds op het noodnummer 101. Een verdachte toestand = DRINGEND. Twijfelen is niet nodig. Bel liever een keer te veel, dan een keer te weinig. U bent een onmisbare schakel in de veiligheidsketen!
Een mailtje sturen, het politiehuis bellen, een bericht op Facebook plaatsen... Allemaal goede bedoelingen van toegewijde inwoners, maar daarmee kunnen wij bij de politie niet meteen aan de slag. Enkel onze interventieploeg staat 24/24 en 7/7 paraat. En die bereik je nu eenmaal enkel via de 101-centrale.
Verdachte situatie: Een inbreker herken je niet aan zijn uiterlijk of voorkomen, maar wel aan zijn gedrag.
Een paar voorbeelden:
- Een onbekende gluurt bij huizen naar binnen.
- Een onbekende belt aan en voelt aan deuren of ramen.
- Een onbekende loopt om een huis heen.
- Een onbekende duikt weg als er andere mensen in de buurt zijn.
- Een onbekende klimt over een schutting.
- Een onbekend voertuig met een onbekende inzittende staat al enige tijd stil in je straat.
- Een leurder stelt vreemde vragen.
- Een verhuiswagen staat bij de buren die op vakantie zijn.
- …
Als de situatie ongewoon is en je vertrouwt het niet, bel dan altijd onmiddellijk 101.
Geef inbrekers geen kans!
Lid worden van een buurtinformatienetwerk:
Buurtinformatienetwerken (BIN) | Lokale Politie Erpe-Mere/Lede