14% van de jongeren is bereid om hun bankkaart uit te lenen in ruil voor geld

Een geldezel laat zijn of haar bankrekening en/of bankaart en pincode (bewust of onbewust) gebruiken door criminelen om geld wit te wassen.  De criminelen beloven geldezels dat ze snel en makkelijk geld kunnen verdienen, in ruil voor het uitlenen van hun bankrekening en/of bankkaart en pincode. 

Money Mule

Criminelen hebben geldezels nodig om illegaal bemachtigd geld (vaak verkregen via phishing) op te storten, door te sluizen of meteen cash af te halen. Zo blijven ze zelf onbekend. Jongeren zijn heel vatbaar om geldezel te worden. Zij knappen het vuile werk op, maar blijven ook achter met de ellende. Wat veel jongeren nl. niet beseffen is dat ze door geldezel te zijn, criminelen helpen om geld wit te wassen en dat is strafbaar. 

79% van de jongeren weet niet wat geldezels zijn. Ook 57% van de volwassenen (30-79 jaar) heeft nauwelijks of nog nooit van geldezels gehoord. Het fenomeen breidt zich echter uit: oplichters vragen naast de bankkaart en pincode ook steeds meer naar (een kopie van) identiteitskaarten, gsm-nummers en adresgegevens.

Febelfin en Politie Antwerpen waarschuwen jongeren en hun omgeving voor dit fenomeen met digitale sensibiliseringsbrochures. Er werden twee brochures ontwikkeld, gericht op jongeren en begeleiders, die het fenomeen rond geldezels illustreren en doen herkennen. Je kan deze hier terugvinden.