“Dankzij het buurtinformatienetwerk zorgen buren weer voor elkaar”

Woon jij in Brecht, Sint-Lenaarts of Sint-Job-in-'t-Goor? En ben je geïnteresseerd om de werking tussen politie en je wijkbewoners te verbeteren? Dan wil je misschien wel coördinator worden van een buurtinformatienetwerk (BIN). Er zijn drie BIN’s die een nieuwe coördinator nodig hebben: BIN Sint-Lenaarts, BIN De Merel en BIN Sas 4-5.

Foto van BIN-coördinator

Philippe Gysbrechts (35) houdt momenteel het BIN in Sint-Lenaarts recht, maar zoekt een opvolger. Hij vertelt ons over het reilen en zeilen, de uitdagingen en de opportuniteiten.

Hoe ben je in de wereld van de BIN’s terechtgekomen?

“Ik heb mijn eigen zaak in Sint-Lenaarts en ben zo in de BIN-Z daar gerold, dat is een buurtinformatienetwerk voor handelaars. We verwittigen elkaar als er bijvoorbeeld ergens gestolen wordt of er een oplichter aan het werk is. Zo heb ik ook het ‘gewone’ buurtinformatienetwerk leren kennen, dat is voor alle mensen die in de wijk wonen. Toen de vorige coördinator begin dit jaar verhuisde, heb ik de leiding daarvan ook overgenomen. Maar twee BIN’s leiden is een beetje te veel van het goede. Daarom ben ik op zoek naar een opvolger.”

En wat moet zo’n coördinator allemaal doen?

“In eerste instantie moet je een overzicht hebben van alle mensen in je wijk die aangesloten willen zijn bij het buurtinformatienetwerk. Je houdt een lijst bij en moet die ook updaten, bijvoorbeeld als er nieuwe inwoners bijkomen, verhuizen, of als iemand overlijdt. Die lijst is belangrijk. Want als er iets in onze wijk gebeurt, een inbraak bijvoorbeeld, stuurt de politie een waarschuwing naar iedereen die erop staat. Wie er niet bij is, wordt niet verwittigd. Het is de verantwoordelijkheid van de coördinator om dit up to date te houden.”

Je bent dus een sociale duizendpoot?

(lacht) Ik ben sociaal heel actief en vind sociale controle belangrijk, ja. Het doel van een BIN is om mensen waakzaam te houden. Als coördinator beslis je eigenlijk zelf hoeveel tijd je erin steekt. Zelf ben ik er een uur per week mee bezig. Soms moet je ook naar een vergadering  bij de politie of de gemeente. Dan vergelijk ik mezelf met een voorzitter van een sportclub.”

 Is het de bedoeling dat jij altijd initiatief neemt in het BIN?

“Nee. Mensen mogen niet vergeten dat een BIN alleen maar goed werkt als de leden die erin aangesloten zijn elkaar aansturen. Als je een nieuwe buurman krijgt bijvoorbeeld, kan je die gerust aanspreken en hem informeren over het buurtinformatienetwerk. Of als je een verdachte auto ziet in je straat die om 22u met gedimde lichten rondrijdt, dan meld je dat, zodat je buren gewaarschuwd zijn. Leden moeten zich niet aansluiten om alleen maar te horen wat anderen melden, ze moeten ook bereid zijn om zelf een stap te zetten.”

Je spreekt over elkaar waarschuwen. Heb je ooit zelf al het verschil kunnen maken?

“Ja, begin dit jaar zag één van onze buren een verdachte auto. We hebben dat gemeld aan de politie, die toen onmiddellijk ter plaatse is gegaan en de buurt verwittigd heeft via het netwerk. Ze hebben die man uiteindelijk kunnen oppakken, en wat bleek? Over datzelfde voertuig waren al verschillende meldingen gekomen, de man was verantwoordelijk voor verschillende inbraken in Brecht en daarbuiten.

En nog een ander verhaal: bij mijn broer in Brecht werden eind vorig jaar fietsen gestolen uit tuinhuizen. Zijn buurman had zo’n inbreker opgemerkt en zag hem wegvluchten langs de tuin van m’n broer. De politie hield een klopjacht, zelfs met een helikopter. Ze hebben de verdachten in Sint-Job-in-‘t-Goor kunnen oppakken.”

Wat is volgens jou de grootste meerwaarde van een BIN?

“Buurtinformatienetwerken houden het dorpsgevoel levend en moedigen sociale controle aan. Tegenwoordig bouwen steeds meer mensen omheiningen van 2,5 meter om hun huizen en kennen ze hun buren niet meer. Dat is jammer. Een BIN kan die drempel verlagen. Als je buren bijvoorbeeld met vakantie zijn, kan je hun huis in ’t oog houden. De brievenbus leegmaken, de gordijnen open en dicht doen. Zoals we vroeger altijd deden. Elkaar leren kennen en voor elkaar zorgen. Dat is toch mooi?”

Wie geïnteresseerd is om het BIN-netwerk in Sint-Lenaarts over te nemen, mag contact opnemen met Philippe Gysbrechts op het nummer 0478 64 99 68 of via e-mail philippe.gysbrechts@portima.be

Wie meer informatie wilt over het BIN Sas 4-5 of BIN De Merel, kan de politiezone contacteren via pz.voorkempen.preventie@police.belgium.eu