Eerst checken, dan klikken!

Cybercriminaliteit is één van de prioriteiten uit ons Zonaal Veiligheidsplan. Er zijn veel meer slachtoffers dan je zou vermoeden. Velen onder hen durven het helaas niet melden. Als je geld kwijt bent, komt dan zéker aangifte doen in ons Centraal Onthaalpunt te Brecht of in één van onze Politieposten (te Malle, Schilde of Zoersel).

Slimme cybercriminelen kunnen je echt doen twijfelen. Ze proberen altijd om misbruik te maken van iets waar je in gelooft of van iemand die je vertrouwt. Laat je niet vangen! 

Je kan je wel wapenen tegen digitale criminaliteit. We geven alvast enkele tips mee: 

- Geef NOOIT persoonlijke of financiële gegevens aan anderen. Jouw wachtwoord(en), de pincode van je bankkaart of codes voor internetbankieren zijn persoonlijk.

- Vraag jezelf af “Klopt dit wel?”. Twijfel je bij een vreemd bericht en weet je niet wat je moet doen? Dan kan je beter stoppen.

- Weet met wie je te doen hebt. Klik dus niet zomaar op een link/bijlage/betaalverzoek waarvan je de afzender niet kent. Ga ook nooit via een link naar het internetbankieren of de mobiele app van je bank.

- Typ het adres van jouw bankwebsite zélf in je browser of zet deze bij jouw Favorieten. Open zelf de mobiele app van je bank.

- Check het e-mailadres van de afzender. (Let op: soms lijkt het e-mailadres heel erg op een vertrouwd e-mailadres).

Herken jij verdachte berichten op tijd? Doe hier de test van Safeonweb!