Eindejaarsreeks: de wijkwerking

De laatste vier dagen van het jaar 2020 kijkt elke dag een andere medewerker van de Lokale Politie Voorkempen terug naar 2020, het jaar waarin de coronacrisis ook voor de politie heel wat veranderde. Vandaag laten we Marina Kienen aan het woord, wijkinspecteur in de politiepost Zoersel.

“In het begin van de coronaperiode, in het voorjaar, ging ik vooral op pad om te sensibiliseren. Ik was bijvoorbeeld veel bezig met jongeren die op pleintjes samenschoolden, legde hen uit wat de regels juist waren, enzovoort. Ik wist toen natuurlijk nog niet dat het coronavirus zo’n grote impact zou blijven hebben op ons werk in de wijk, gedurende het hele jaar.

Het sociale contact met de inwoners van mijn wijk mis het hardst. Bij buurtonderzoeken, kantschriften en woonstcontroles bijvoorbeeld. Pre-corona lieten de mensen ons thuis binnen om kennis te maken. We deden een babbel met alle nieuwe inwoners en zo kenden we iedereen in onze wijk. We wisten waar ze van wakker lagen en wat er leefde tussen de mensen. Dat is zo belangrijk. Nu kan zoiets natuurlijk niet meer. We blijven buiten aan de deur staan en doen het nodige, met mondmasker op en vanop afstand. Langer blijven dan nodig, gebeurt niet, om elkaar niet aan te steken. We moeten ook onszelf beschermen.

Corona heeft onze manier van werken heel hard veranderd. Vroeger liepen de mensen binnen en buiten in onze wijkpost. Nu werken we enkel nog op afspraak. Bovendien hebben we er een groot deel administratie bij gekregen. Omdat mensen thuis moeten blijven en telewerken, zitten ze veel meer op het internet en is het aantal gevallen van cybercriminaliteit enorm hard gestegen. Dat heeft ons – naast de coronaklachten – het meeste extra werk opgeleverd.

Voor het nieuwe jaar is mijn grootste wens dat we weer allemaal samen mogen komen, dat we terug evenementen kunnen organiseren en dat wij, de politie, niet meer bekeken worden als de ‘boeman’. Ik was onlangs nog bij een groepje jongeren die elkaar na lange tijd nog eens terugzagen, als afsluiter van de examens. Ze waren met te veel en stonden te dicht bij elkaar. Wij zijn dan diegenen die hen uiteen moeten halen. Het moet, voor ieders gezondheid, dus we blijven controleren. Maar het doet ook wel een beetje pijn. Iedereen is corona beu. Wij ook.”