Eindejaarsreeks: het onthaal

De laatste vier dagen van het jaar 2020 kijkt elke dag een andere medewerker van de Lokale Politie Voorkempen terug naar 2020, het jaar waarin de coronacrisis ook voor de politie heel wat veranderde. Vandaag laten we Dani Delandsheer aan het woord, zij is onthaalmedewerker in het politiekantoor in Brecht.

Dani

“Als onthaalmedewerker heb ik, buiten mijn andere bezigheden, het hele jaar door met mensen in contact geweest die me vroegen wat ze nu eigenlijk wél en niet mochten doen. De coronaregels waren niet altijd even duidelijk.

Tijdens de eerste lockdown was iedereen hard geschrokken. Het leven viel stil, mensen waren van slag omdat ze hun dagdagelijkse bezigheden niet meer mochten doen. “Mag ik mijn paard niet meer gaan halen?”, bijvoorbeeld. De meesten waren er toen nog echt op geblust om de regels na te leven, uit solidariteit én omdat ze bang waren.

Vanaf de tweede lockdown voelden we dat dit begon te veranderen. Ik kreeg mensen aan de lijn die er een sport van maakten om heel creatief met de regels om te gaan. Ze legden dan hun strategie uit en vroegen ons om toestemming. Mensen begonnen elkaar ook meer te verklikken en werden sneller boos. We telden mee al hun (knuffel)contacten op, rekenden met hen uit hoeveel vrienden er op hun verjaardagsfeest mochten zijn, en moesten uitleggen waarom de bomma niet op bezoek mocht komen. Pre-corona zou ik nooit geloofd hebben dat ik dit soort vragen ooit had moeten beantwoorden.

Persoonlijk vind ik dat mensen ook alerter zijn geworden, en ons sneller verwittigen van verdacht gedrag. Soms was dat ook heel schattig. Ik herinner me iemand die ten burele kwam omdat ze een verdacht voorwerp wilde aangeven. Ze had gezien hoe een groepje mensen aan het wandelen waren, heel stiekem rond zich heen hadden gezocht en uiteindelijk iets verdachts in de grond hadden gestoken. Achteraf bleek het om geocaching te gaan, een outdoor activiteit die plots heel populair geworden is door de coronaregels.

Door het corona-gebeuren is 'phishing' aan een opmars begonnen. Meer dan ooit zijn mensen opgelicht door cybercriminelen. Dat komt natuurlijk omdat we  meer thuis blijven en meer tijd online doorbrengen. Criminelen zien hierdoor een nieuwe opportuniteit. Ik ontving de slachtoffers die aangifte kwamen doen. Allemaal zijn ze enorm aangedaan omdat ze met één klik hun zuurverdiende centen kwijt zijn. Dit kan om een klein bedrag gaan maar ook oplopen tot tienduizenden euro's. Bij deze nogmaals een oproep om goed op te letten of een sms, whatsapp-bericht of e-mail wel écht is, en geen oplichterij. Indien je twijfelt neem dan contact op met de politie. Je kan dit ook melden via, www.safeonweb.be. Ook voor andere online zaken loont het de moeite om even een kijkje te nemen op deze website!

Voor het nieuwe jaar wens ik vooral dat iedereen zijn hoofd boven water kan houden, zowel op vlak van werk als mentaal. En dat we hier met z'n allen beter uitkomen!"