Hoor, wie klopt daar: bescherm je tegen diefstal met list

Valse energieleveranciers, zogezegde bankmedewerkers en agenten die er in feite geen zijn… Criminelen gebruiken inventieve voorwendsels om zich toegang tot een woning te verschaffen en zo op een listige manier een diefstal te plegen. Hoe kan je jezelf beschermen tegen diefstal met list?

Diefstal met list

Het belangrijkste advies hierbij is om alleen mensen binnen te laten die je kent of met wie je een afspraak hebt.

  • Bankmedewerker aan huis? Jouw bankier zal nooit aan huis komen om je bankkaart of codes op te halen, of om betalingsproblemen op te lossen. Geef dus nooit bankcodes door. Ook niet als je er een afspraak mee hebt.
  • Politie aan huis? Een wijkagent dient voor een domiciliecontrole zonder afspraak bij jou in huis te zijn. Let daarbij op het uniform en dienstvoertuig. Indien je hierbij twijfelt aan de echtheid, vraag je de naam van de politieagent en neem je contact op met jouw lokale politie.

Bij de minste twijfel laat je de persoon niet binnen. Je kan eventueel vragen om op een later tijdstip terug te komen. In de tussentijd kan je via de officiële kanalen van de organisatie nagaan of de persoon echt is voor wie die zich uitgeeft. Vertrouw daarbij niet op contactgegevens die door de persoon worden meegedeeld, maar zoek de officiële kanalen via een zoekmachine op het internet. Indien mogelijk kan je ook telefonisch contact opnemen of langsgaan op het kantoor van de organisatie.

Meer tips vind je op www.besafe.be/nl/diefstal-oplichting/diefstal-met-list.