Horecaondernemers: pas op voor criminele weldoeners!

Het team ARIEC (Arrondissementeel Informatie- en Expertise Centrum) van de federale politie waarschuwt horecaondernemers voor criminele weldoeners. Dergelijke criminelen bieden bijvoorbeeld een lening aan in cashgeld, om de horecazaak te ‘redden’, en doen zo aan witwassen. Eigenaars van cafés en restaurants zijn door de coronacrisis momenteel extra kwetsbaar voor dit criminele fenomeen.

Heel wat eigenaars van horecazaken hebben het momenteel moeilijk door de coronacrisis. Bij sommigen komt het water aan de lippen. Dit is een uitgelezen kans voor criminele weldoeners om hun slag te slaan.

Hoe werken criminele weldoeners?
Criminele weldoeners bieden graag cash geld aan om te investeren in een onderneming, bijvoorbeeld een horecazaak, en profileren zich zo als held. Mispak je hier echter niet aan: het cashgeld is crimineel zwart geld. Door dit te investeren, hoeft de crimineel zich niet te verantwoorden, en maakt hij zich schuldig aan witwassen. Hij of zij wil hier vaak ook iets voor terug, bijvoorbeeld zelf baas worden en de eigenlijke uitbater dwingen om een stap terug te zetten, werknemers met zwart geld betalen, zelf drankleveranciers kiezen, enz. Het gebeurt ook dat de weldoener het café of restaurant gebruikt om illegale activiteiten te laten doorgaan, zoals verkoop van drugs, ontmoetingsplaats voor mensen uit het criminele milieu, feestjes, enz.

Wat riskeer je als horecaondernemer?
Als blijkt dat je in zee gaat met een criminele weldoener, kan je als eigenaar van een café of restaurant je vergunning verliezen, en zelfs je zaak moeten sluiten. Wees dus waakzaam en licht onmiddellijk de politie in als je verdachte zaken opmerkt.

Hoe herken je een criminele weldoener?
Aanvaard nooit cashgeld als investering en vraag altijd duidelijk naar wie de investeerder is: wat is zijn achtergrond, wat is zijn beroep, welke functie oefent hij uit, enz. Stel een contract op met voorwaarden en check de gegevens van de weldoener bij een beroepsfederatie.
Als je gedwongen wordt om voor een welbepaalde leverancier te kiezen, dan weet je dat er iets mis is. Gebruikt de weldoener geweld of vraagt hij een heel hoge rente, verwittig dan de politie.

 

Poster met tips over criminele weldoeners