Investeren in veiligheid door aankoop van nieuwe motoren

Vier nieuwe BMW-motoren: dat zijn de nieuwe aanwinsten in ons voertuigenpark. Vanochtend werden de sleutels door de burgemeesters van Brecht, Malle, Schilde en Zoersel overhandigd aan korpschef Geert Smet.

De nieuwe lichting motoren vervangt de drie huidige motoren. Ze zullen – net als nu – gebruikt worden door de dienst Verkeer. Naar analogie met de stijging van het aantal inspecteurs die een gespecialiseerde motoropleiding volgden, werd één extra motor voorzien. Gemiddeld wordt per motor jaarlijks zo’n 10 000 km gereden en dat hoofdzakelijk binnen de vier gemeenten van onze politiezone.

De motoren worden onder andere ingezet voor gespecialiseerde verkeerscontroles, om te escorteren, maar ook in het kader van schooltoezicht. “Motoren zijn erg handig om dicht tot bij de burger te kunnen komen”, legt één van de verkeersinspecteurs van politiezone Voorkempen uit. “We kunnen mensen op een snelle, maar veilige manier laten stoppen om hen bijvoorbeeld attent te maken op bepaalde zaken; iets wat door de meeste mensen erg gewaardeerd wordt.”

Motoren bieden ook op andere vlakken een meerwaarde op het terrein. Ze zijn bijvoorbeeld erg wendbaar en kunnen vlot plaatsen bereiken die met een combi moeilijk of zelfs niet bereikbaar zijn. Motoren kunnen zich bovendien soepeler tussen het (drukke) verkeer begeven en in bepaalde gevallen dus sneller ergens geraken.

Technische specificaties

De BMW-motoren type R1200RT hebben een vermogen van 125 pk en beschikken over een quickshifter. Deze techniek maakt het mogelijk een versnelling hoger of lager te schakelen zonder de koppelingshendel te moeten gebruiken. De aanwezigheid van ABS Pro zorgt voor een grotere controle tijdens remmanoeuvres, zelfs in scherpe bochten. Opvallend is ook de unieke, oranje striping op het windscherm vooraan: een enorme plus ten aanzien van de zichtbaarheid.

Burgemeesters naast nieuwe motoren

Politieman toont functionaliteiten motor aan burgemeesters