Lokale Politie Voorkempen treedt op tegen lachgas

De Lokale Politie Voorkempen kan sinds 1 januari 2021 GAS-boetes uitschrijven voor het gebruik van en de handel in lachgas. De zone wil daarmee inspelen op deze toenemende hype bij jongeren die ernstige gevaren tot gevolg kan hebben.

fles lachgas

Het gebruik van lachgas bij jongeren om in een roes te geraken, komt vaker voor in de ruime regio Antwerpen, en ook in de politiezone Voorkempen.

Naar aanleiding daarvan is het gebruik en de handel in lachgas – met als bedoeling om in een roes te geraken – opgenomen in het GAS-reglement in de hele politiezone. Dat werd goedgekeurd in de laatste gemeenteraden van de gemeenten Schilde, Malle, Zoersel en Brecht.

Gebruik en gevaren
Lachgas wordt verkocht in ampullen (patronen) of in een tank. Jongeren die vaker of grotere hoeveelheden lachgas gebruiken, maken gebruik van een tank, waarbij ze gemakkelijker en sneller ballonnen kunnen vullen om het gas zo te inhaleren. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Nederlandse TeamAlert. Jongeren die sporadisch lachgas gebruiken, lijken vaker ampullen te gebruiken. Deze jongeren kopen ook vaak lachgas tijdens het uitgaan, rechtstreeks in een ballon.

Voor veel jongeren is de auto de plek om met vrienden af te spreken om lachgas te gebruiken. De auto geeft veel privacy en comfort. Vrienden vullen daar ballonnen via een tank met lachgas en delen die uit om in een roes te geraken. Die roes begint onmiddellijk en duurt enkele minuten. Helaas brengt die roes naast euforie ook risico’s mee zoals duizeligheid, hoofdpijn en zelfs gevoelloosheid in armen en benen. Wie op dat moment blijft rijden, is niet alleen een gevaar voor zichzelf, maar ook voor andere weggebruikers.

Jongeren sensibiliseren
Uit het Nederlandse onderzoek blijkt ook dat jongeren vaak nog niet duidelijk beseffen wat de effecten en gevolgen zijn van het gebruik van lachgas. Dat zou onder meer komen omdat lachgas een kortdurend effect heeft en het wordt geassocieerd met ballonnen.

De Lokale Politie Voorkempen gaat daarom ook sensibiliseren via de sociale mediakanalen, zoals Instagram om jongeren beter te bereiken.

Andere inbreuken
Het nieuwe politiereglement bevat naast gebruik en handel van lachgas, ook nog drie andere inbreuken waar de Lokale Politie Voorkempen GAS-boetes voor kan uitschrijven.

Zo mogen handelaars in tweedehandsvoertuigen geen visitekaartjes aanbrengen op geparkeerde auto’s, achter de ruitenwissers bijvoorbeeld. Ook mensen aanklampen op straat om hun auto te verkopen is verboden.

Verder moet iedereen die een onroerend goed verhuurt zoals een huis, appartement of kamer, verplicht de huurprijs vermelden bij elke publieke mededeling, alsook de gemeenschappelijke lasten en de EPC-waarde.

Tot slot kan je ook een GAS-boete krijgen als je de maatregelen in een burgemeesterbesluit niet naleeft.

Geldboetes
Wie het politiereglement overtreedt, krijgt een administratieve geldboete van maximum 350 euro. Minderjarigen die minstens 16 jaar oud zijn op het moment van de feiten, betalen maximum 175 euro.