Opgelet voor factuurfraude

Heb je een factuur ontvangen én betaald, maar krijg je een aantal weken later een aanmaning in de bus? Dan ben je waarschijnlijk slachtoffer van een vervalste factuur.

  Factuurfraude is fraude waarbij oplichters een factuur vervalsen: ze onderscheppen de papieren of elektronische factuur en wijzigen het rekeningnummer zodat je de oplichters en niet het officiële bedrijf betaalt.

  De facturen worden onderschept uit je persoonlijke brievenbus of uit de postkamer van een bedrijf. De oplichters scannen de originele factuur in en de passen de gegevens van de leverancier met speciale software aan. In andere gevallen voegen oplichters een brief bij die vermeldt dat het rekeningnummer is gewijzigd of kleven ze een sticker op de enveloppe of op de factuur waarop staat: “opgelet, gewijzigd rekeningnummer”. Daarna versturen ze de aangepaste factuur naar het slachtoffer. Ook elektronische facturen worden steeds vaker vervalst.

  Enkele vuistregels om niet in de val te lopen:

  • Vergelijk het rekeningnummer op de factuur met dat op de bestelbon of officiële website van de leverancier
  • Wees extra waakzaam als een factuur een nieuw rekeningnummer vermeldt
  • Bel in geval van twijfel je leverancier op via een nummer dat je kent (het nummer op de factuur kan ook vervalst zijn)

   

  Meer tips en nuttige info vind je op de website van de FOD Economie.