Opgelet! Zogenaamde ‘Ierse klusjesmannen’ weer op pad

Het fenomeen rond Irish travellers of Ierse reizigers is al langer gekend. Ieren of Britten - meestal Engelssprekend – gaan van deur tot deur om te vragen of ze “hulp” kunnen bieden met klusjes in of rond het huis. Ze bieden hun diensten voor lage prijzen aan, maar zodra er betaald moet worden valt het bedrag een stuk hoger uit. In sommige gevallen vragen ze op zó’n agressieve manier om “hun” geld, dat mensen niet durven te weigeren. De travellers zijn te herkennen aan hun eenvoudige folders, het gebrek aan offertes en hun Ierse accent.

Ga hier niet op in!

De Irish Travellers rijden meestal rond in bestelwagens met Britse of Ierse nummerplaten, op zoek naar huizen waar schijnbaar werken aan dienen te gebeuren. Ze bellen aan en stellen voor om onderhouds- of herstellingswerken uit te voeren en dit altijd voor een wel zéér schappelijke prijs. Dat kan gaan van een dak- en gevelreiniging, over het herstellen van daken en schoorstenen, het aanleggen van opritten tot zelfs het onderhouden van tuinen. Je hoeft enkel in te stemmen en een voorschot te betalen. Dat voorschot hebben ze zogezegd nodig voor de aankoop van benodigde materialen en het huren van machines. Soms verdwijnen ze met het geld nog vóór de werken zijn afgerond of komen ze na het betalen van het voorschot niet meer opdagen.

Wanneer ze toch gestart zijn met de werken, blijkt vaak plots dat de uiteindelijke kosten veel hoger zijn dan aanvankelijk voorgesteld. Of ze menen nog andere "problemen" te hebben aangetroffen aan het huis, die naar eigen zeggen dringend behandeld moeten worden én – ra ra ra – waarvoor het prijskaartje plots een stuk hoger ligt. Wanneer de klant niet op het voorstel ingaat of weigert het resterende bedrag te betalen (veelal omdat de werken niet naar behoren zijn uitgevoerd), escaleert de situatie. De malafide klusjesmannen gaan over tot intimidatie of zelfs afpersing en weren daarbij het gebruik van geweld niet.

Zoals jullie ondertussen al weten: als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat ook!

Ga niet in op spontane voorstellen om klusjes op te knappen van mensen die zich ongevraagd aan de deur presenteren.

Irish travellers aan de deur?

  • Betaal nooit voorschotten!
  • Vraag om het ondernemingsnummer van het bedrijf en vraag of ze je eerst een schriftelijke en gedetailleerde offerte bezorgen.
  • Maak foto's van de voertuigen, noteer hun nummerplaten en bewaar eventuele flyers en visitekaartjes.
  • Neem onmiddellijk contact op met de politie bij vermoeden van illegale praktijken.