Oplichting via tweedehandssites

Tweedehandssites worden – zeker nu – druk bezocht. Helaas hebben niet alle (ver)kopers goede bedoelingen. Wees daarom altijd op je hoede! We geven je enkele tips.

Online betalen
  • Ten eerste- we blijven het tot vervelens toe herhalen - als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat het meestal ook. Als de laatste nieuwe iPhone tweedehands verkocht wordt voor amper €100, dan zou er een belletje moeten gaan rinkelen.
  • Probeer het product zelf op te halen en cash te betalen.
  • Kijk goed naar de url (webadres) van de betaalsite. Meestal hebben valse betaalsites een ietwat vreemde url. Let goed op de details, want ook hier worden oplichters slimmer en slimmer. Soms kan de url slechts een punt of komma verschillen van de échte website.
  • Oplichters proberen vaak je vertrouwen te winnen, bijvoorbeeld door een kopie van een identiteitskaart te sturen. Uiteraard is dat niet hun eigen identiteitskaart. Wanneer dit gebeurt, zou er dus opnieuw een belletje moeten gaan rinkelen. Stuur dus ook nóóit een kopie van je eigen identiteitskaart door, want ook jouw persoonsgegevens kunnen online misbruikt worden.