Pas op voor fraude via WhatsApp!

Het Openbaar Ministerie, alle lokale politiezones en de federale politie binnen de provincie Antwerpen bundelen de krachten in de strijd tegen cybercrime. We willen zoveel mogelijk mensen waarschuwen als bepaalde fenomenen of nieuwe oplichtingspraktijken de kop opsteken. In deze maand rond cybersecurity lanceren we onze eerste gezamenlijke actie rond het fenomeen ‘Whaling/Whatsappfraude’

voorbeeld van fraude via WhatsApp

Het Openbaar Ministerie en de politie waarschuwen opnieuw voor oplichting via WhatsApp. De afgelopen maanden is het aantal aangiftes opmerkelijk gestegen.  

Hoe werkt WhatsApp-fraude? 

De oplichter overhaalt het slachtoffer in een chat op WhatsApp om geld over te schrijven door zich voor te doen als een familielid of een goede vriend die in geldnood zit. Dat gaat in een aantal gevallen over tienduizenden euro’s.  

Hoe kan je voorkomen dat je het slachtoffer wordt van WhatsApp-fraude? 

Maak afspraken met familie en vrienden om elkaar nooit geld te vragen via WhatsApp en check altijd rechtstreeks bij de afzender. 

Wees steeds voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie of foto’s via sociale media aangezien dit gebruikt wordt in vaak voorkomende vormen van oplichting. Wanneer je toch via een vreemd nummer wordt gecontacteerd, tracht dan altijd eerst (telefonisch) gehoor te krijgen bij het familielid of kennis via het originele telefoonnummer en vraag na of zij op de hoogte zijn van het WhatsApp-bericht. 

Wat indien je toch het slachtoffer wordt van WhatsApp-fraude? 

  • Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie en bij de bank; 

  • Probeer de financiële transactie te laten blokkeren; 

  • Verzamel alle informatie, zoals afbeeldingen van het gesprek, het telefoonnummer van de oplichter en andere relevante info en geef dit door aan de politie.