Politie in 14 gemeenten brengt arrestanten ’s nachts onder in cellen van PZ Voorkempen

De politiezones Brasschaat, Grens, Schoten en Voorkempen werken vanaf 1 september 2020 intensief samen op vlak van de bewaking van gearresteerde personen. Wanneer iemand wordt gearresteerd in een van de negen betrokken gemeenten, zal die ’s avonds en ’s nachts in het cellencomplex van politiezone Voorkempen verblijven. Eerder was er al een gelijkaardig akkoord met politiezones Noord en Noorderkempen. “We geloven dat dit alle partijen alleen maar ten goede zal komen."

Politie-inspecteurs die tussen 19u en 8u iemand arresteren op het grondgebied van Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Malle, Schilde, Schoten, Wuustwezel of Zoersel zullen die persoon vanaf 1 september 2020 overbrengen naar het cellencomplex van de politiezone Voorkempen in Brecht. De vier politiezones hebben besloten om nauwer samen te werken en de krachten te bundelen.

Het idee voor deze samenwerking is begin 2020 ontstaan. “Tot nu gebruikte elke politiezone zijn eigen cellen om aangehouden personen ’s nachts te bewaken, terwijl we in de politiezone Voorkempen voldoende capaciteit hebben voor nog extra arrestanten. Alle betrokken korpschefs zijn het er over eens dat het beter is om dit vanuit efficiëntieoogpunt te centraliseren, en samen te werken. Zo bundelen we onze krachten. We zijn ervan overtuigd dat dit alleen maar bevorderlijk is, zowel voor de arrestanten als voor de politiezones”, licht Geert Smet toe, korpschef van politiezone Voorkempen.

Naast dit nieuwe samenwerkingsverband, was er eerder ook al een akkoord tussen de politiezone Voorkempen en politiezones Noord (Kapellen, Stabroek) en Noorderkempen (Hoogstraten, Merksplas, Rijkevorsel). Die samenwerking wordt ook verdergezet, wat betekent dat arrestanten uit in totaal 14 gemeentes ’s nachts ondergebracht kunnen worden in het cellencomplex in Brecht.

De politiezone Voorkempen beschikt over het grootste cellencomplex van de betrokken politiezones, namelijk zeven politiecellen en twee jeugdkamers. Het samenwerkingsakkoord is alle dagen van kracht tussen 19u en 8u, ook in het weekend. De overeenkomst geldt zowel voor bestuurlijke als gerechtelijke arrestaties, voor meerder- en minderjarigen.

“Het is de bedoeling dat we de samenwerking binnen zes maanden evalueren en indien nodig bijsturen”, aldus Smet. “We hebben er vertrouwen in dat deze samenwerking op lange termijn zo vlot mogelijk zal verlopen.”

In 2019 hield alleen de politiezone Voorkempen in totaal 580 personen aan, onder wie 100 minderjarigen. 188 waren administratieve aanhoudingen, 292 gerechtelijke.