Politie Voorkempen sensibiliseert medewerkers: “In een fractie van een seconde kan je leven veranderen”

Een fractie van een seconde: meer is er niet nodig om je toekomst volledig te veranderen. Tijdens de theatervoorstelling ‘Fractie van een seconde’ werden alle medewerkers van de Lokale Politie Voorkempen in mei op een creatieve manier gesensibiliseerd over de gevaren van het verkeer.

Foto 'Fractie van een seconde'

Een fractie van een seconde kan je leven veranderen. Dat ondervond ook Rudy Claeys, die in 2003 verlamd raakte bij een zwaar verkeersongeval. Sinds enkele jaren trekt hij samen met acteur en spoedverpleegkundige Stef Vanlee Vlaanderen rond met de theatervoorstelling ‘Fractie van een seconde’. Met de nodige emotie en humor – maar zonder belerend vingertje – maken ze de toeschouwers bewust van wat er in het verkeer allemaal fout kan gaan. Heel wat middelbare scholieren die bijna hun rijbewijs halen, woonden de voorstelling al bij. Op 9 en 16 mei speelden Claeys en Vanlee echter voor een zaal vol politiemedewerkers.

Welzijn verzekeren
De ploegen van de Lokale Politie Voorkempen brengen vele uren op de baan door. Om snel hulp te bieden in noodsituaties, halen ze daarbij soms onvermijdelijk hogere snelheden. “We vinden het echter belangrijk dat al onze medewerkers zich voldoende bewust zijn van de gevaren van het verkeer in het algemeen en van prioritair rijden in het bijzonder. Voor de omstaanders en andere weggebruikers, maar ook voor zichzelf”, zegt korpschef Geert Smet. “Als korpsleiding is het bovendien onze taak om het welzijn van onze medewerkers te verzekeren, ook tijdens het prioritair rijden. We ondernemen op dit vlak verschillende acties en deze voorstelling kadert hierin.”

Veiligheid voor burgers én politie
Alle medewerkers van de politiezone Voorkempen woonden de theatervoorstelling bij in Werf 44 in Schilde, samen met vertegenwoordigers van naburige politiezones en de federale politie. Ook burgemeester van Schilde Dirk Bauwens was aanwezig. “Als politiecollege hechten we veel waarde en belang aan de veiligheid van onze burgers. Verkeersveiligheid is dan ook niet voor niets een van dé prioriteiten uit ons huidig zonaal veiligheidsplan. Maar het is ook belangrijk dat onze politiemedewerkers elke dag veilig naar huis kunnen. Want als er één ding is dat in deze voorstelling duidelijk wordt, is het wel dat een ongeval iedereen kan overkomen.”