Zit jouw kind veilig in de auto?

Nog een weekje vakantie en dan brengen we onze kinderen weer elke ochtend naar hun klas. Ga je met de auto? Check dan of je kind wel veilig zit. Uit onderzoek blijkt dat amper 1 op de 5 kinderen in Vlaanderen correct vastgeklikt wordt.

Kinderen die niet correct vastgeklikt zijn en niet in een aangepast kinderzitje vervoerd worden, kunnen zeer ernstige verwondingen oplopen bij een ongeval. Daarom is het verplicht om kinderen kleiner dan 1,35 meter altijd te vervoeren in een aangepast kinderzitje, geschikt voor hun lengte of gewicht op dat moment.

Bij verkeerd gebruik gaat het vaak om de gordel die slecht over het lichaam van het kind wordt geleid, een te grote speling op de riempjes van het zitje, het kind dat de armen buiten de riempjes steekt en/of riempjes die gedraaid zitten. “In die gevallen is de beschermende werking van het zitje verre van optimaal en kunnen er zelfs bijkomende risico’s optreden” zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters. “Onoplettendheid of te weinig tijd worden het vaakst vernoemd als redenen voor verkeerd gebruik van kinderzitjes."

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) voert daarom nog tot 6 september een campagne. Op deze website kan je mee helpen om het thema onder de aandacht te brengen. Meer informatie over het correct gebruik van kinderzitjes en het dragen van een gordel, vind je op de website van VSV.