Wat is een buurtinformatienetwerk?

Een buurtinformatienetwerk of BIN is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers in een bepaalde wijk, de lokale politie en de gemeente. Een van de voornaamste doelstellingen van het netwerk is de veiligheid in een bepaalde buurt te verhogen. Daarnaast kan het buurtinformatienetwerk ook een aantal sociale en preventieve taken vervullen. Zo blijkt dat in woonwijken of buurten waar een BIN werd opgestart een grote vorm van solidariteit en samenhorigheidsgevoel leeft: iets wat de BIN-werking alleen maar ten goede komt.

Wanneer een inwoner van een BIN-zone – ongeacht of hij of zij lid is van een BIN of niet – naar de politie belt om een verdachte handeling, diefstal, brand ... te melden, dan start de politie in dringende gevallen het BIN op. Via de BIN-foon wordt een gesproken bericht naar alle leden van het buurtinformatienetwerk gestuurd. Vaak kadert dit in een opsporing (bijvoorbeeld naar aanleiding van een diefstal op heterdaad, een onrustwekkende verdwijning ...) en wordt gevraagd om extra waakzaam te zijn voor bepaalde personen of voertuigen.

BIN-leden worden niet elke nacht uit hun bed gebeld. Enkel bij dringende boodschappen wordt de BIN-foon opgestart. BIN-leden krijgen geregeld per mail preventieberichten toegestuurd en ontvangen driemaandelijks een BIN-Flash. In de BIN-Flash krijgen BIN-leden feedback over het reilen en zeilen in hun BIN.

BIN-leden – en bij uitbreiding álle burgers – zijn de oren en ogen van politie. Daarom is het belangrijk om alle verdachte zaken onmiddellijk aan de politie te melden op het noodnummer 101 of op het nummer 03 210 40 00 (telefoonnummer Lokale Politie Voorkempen).

Uitgebreide informatie over het BIN en zijn werking vind je in de BIN-informatiebrochure.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 210 40 00.