Microsoft scam via de telefoon

De laatste tijd krijgen we veel meldingen van mensen die telefonisch (meestal via de vaste lijn) gecontacteerd werden door oplichters die zich voordoen als medewerkers van Microsoft of een andere computerfirma. Vaak spreken zij (gebrekkig) Engels. Zij laten het slachtoffer geloven dat er een veiligheidsprobleem is met zijn computer en stellen voor om zijn computer te beveiligen. Er wordt gevraagd om de computer op te starten en naar een bepaalde website te surfen. Vervolgens wordt gevraagd om een applicatie te downloaden die de dader toelaat de computer over te nemen.

De dader opent dan een aantal bestanden met zogenaamde "foutboodschappen" en vraagt geld om het slachtoffer voort te helpen.De dader probeert ook persoonlijke gegevens van het slachtoffer te ontfutselen.

Ga nooit in op dergelijke telefoontjes. Noteer indien mogelijk het nummer van waar gebeld wordt en doe aangifte bij de politie.

Slachtoffer?

Verzamel zoveel mogelijk gegevens (naam en firma van de oplichter, telefoonnummer, taal/accent, handelingen en gebruikte programma's op de computer, eventuele overgemaakte persoonlijke gegevens, prijs en betalingsmethode, ...) en doe aangifte bij de politie.

Slachtoffers kunnen ook terecht op het meldpunt oplichting/bedrog/fraude https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 013 35 05 00.