Wees slimmer dan een phisher!

De laatste tijd krijgen we veel meldingen van verdachte berichten en komen er mensen aangifte doen die effectief zijn opgelicht via internet.  Wees dus extra alert voor verdachte berichten en geef geen persoonlijke codes of wachtwoorden door.  Indien je dit toch gedaan heb, verwittig dan je bank en blokkeer je kaart, verander je wachtwoord en doe aangifte bij de politie.

Wees slimmer dan een phisher!

Wat is phishing?

Phishing is online oplichting waarbij fraudeurs proberen de bankgegevens en de persoonlijke bankcodes van hun slachtoffers te bemachtigen.  Dit doen ze door valse e-mails, sms’jes, een whatsappje of sociale media berichten te sturen met hierin een link naar een valse website, een verdachte bijlage of de vraag om een app te downloaden.

Hoe werkt phishing?

Het phishingbericht kan een link bevatten naar een website.  Vul je daar je persoonlijke bankcodes of wachtwoord in, dan geef je de oplichters vrije toegang tot je bankrekening of tot een andere account. 

Sommige phishingberichten bevatten een bijlage die je moet openen of de vraag om een app te downloaden.  Als je dat doet, dan kan de fraudeur een virus op je toestel installeren en nog meer schade aanrichten, bv. al je contactgegevens gebruiken, wachtwoorden lezen, gegevens stelen, …

Bescherm jezelf en anderen:

Iedereen krijgt wel eens een verdacht bericht, maar samen zijn we oplichters te slim af!

  • Klik niet op links of bijlages in het bericht.
  • Deel nooit persoonlijke codes of wachtwoorden.
  • Stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be (bij een SMS volstaat een screenshot).
  • Verwijder het bericht.

Voor nog meer nuttige informatie en tips, download de Safeonweb-app, zo ben je steeds op de hoogte van de laatste nieuwe vormen van oplichting.  Je kan ook meer informatie vinden op de website van Safeonweb.